Babka meksykańska
Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Polecam do kubka ulubionej herbaty lub filiżanki kawy 🙂
Babka meksykańska
Drukuj przepisSkładniki
- -125 ml wody
- -1,5 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżki kakao
- -250 g masła
- -3 jajka
- -2 szklanki mąki
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -garść posiekanych orzechów włoskich
- -garść rodzynków
Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy również posiekane masło. Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymamy ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Najpierw jednak odlewamy filiżankę masy (posłuży ona do dekoracji).
Gdy masa wystygnie, wbijamy do niej żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem soli). Sztywną pianę dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Wsypujemy orzechy włoskie i rodzynki. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki keksowej, wyrównujemy (wymiary około 26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę lub dłużej (do tzn. suchego patyczka).
Wystudzone ciasto polewamy odłożoną czekoladową masą. Po jej zastygnięciu możemy kroić ciasto na kawałki.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
gin
19 października 2016 at 16:31Mmm, kusząca 🙂 Choć nie jestem pewna, co ma z Meksykiem wspólnego 😉
Archie
20 października 2016 at 10:35Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Megly
20 października 2016 at 10:39Ja tam lubię ciasta typu murzynek, więc ta babka jak najbardziej do mnie przemawia. Wygląda pysznie. Mam na nią ochotę. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
22 października 2016 at 07:32Megly, fajna z niej babka 😀
piegusek
20 października 2016 at 19:42no to wpadam na dobrą kawkę i kawałek ciacha ?
Marta
22 października 2016 at 07:31Zapraszam 🙂
Paulina
22 października 2016 at 06:02A ile łyżek kakao? Nie zostało napisane 😉
Marta
22 października 2016 at 06:50Już poprawione 🙂 2 mi gdzieś zniknęła 🙂
Gosia
2 listopada 2016 at 13:18Genialne i łatwe, zrobie na dniach bo wyglada oblednie. Lubie takie ciasta z polewami „ciastowymi’ jak polewa w murzynku 🙂