Konkursy/ Sałatki

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Dziś mam dla Was przepis na śledzie po japońsku. Trochę zmieniłam formę ich podania, w wyglądzie przypominają przystawkę, która będzie wyglądać ciekawie i atrakcyjnie na stole. Do mojej przystawki użyłam śledzi od SEKO. Ich produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości.

Śledzie po japońsku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 8

Składniki

  • -2 opakowania płatów śledziowych, u mnie sweet chili
  • -3-4 jajka
  • -3 ogórki kiszone
  • -1 cebula
  • -pół puszki groszku konserwowego
  • -2-3 łyżki majonezu
  • -sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na pół.

Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski razem z odsączonym z zalewy groszkiem. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i odstawiamy na bok.

Płaty śledziowe odsączamy z oleju, najlepiej na ręczniku papierowym. Każdą połówkę jajka owijamy płatem śledziowym, końce ściskamy wykałaczką.

Na półmisek wykładamy cienką warstwę sałatki. Na wierzchu układamy jajko ze śledziem. Wierzch jajka delikatnie smarujemy majonezem i posypujemy słodką papryką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Jacek
    21 października 2016 at 08:09

    hhmmm…przepis trzeba będzie sprawdzić podczas imprezy jutro.
    do wódki chyba będzie pasowało 😉

  • Reply
    Megly
    21 października 2016 at 10:25

    Oooo – jak ja dawno nie jadłam śledzi. Nabrałam aż na nie ochoty. Najlepiej na tak wspaniale podane, apetyczne i pyszne. Wyglądają naprawdę obłędnie. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo 🙂

  • Reply
    Gotuj z Cukiereczkiem
    22 października 2016 at 21:16

    Pyszny pomysł na śledzie, mniam 🙂

  • Reply
    Aga
    24 października 2016 at 18:49

    Moje ulubione danie rybne to pasta z tłuściuchnej makreli. Do rybki dodajemy gotowane jajka (4-6), kukurydzę konserwową i odrobinę cebulki (mój mężczyzna tak uwielbia). Oczywiście całość mieszamy ze zgubnym majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ze świeżymi bułeczkami rewelacja! Nie ma smaczniejszego niedzielnego śniadania we dwoje 🙂

  • Reply
    Justyna Tyśka
    27 października 2016 at 17:42

    Moje ulubione “danie” z rybką to muffiny z tuńczykiem

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    250g mąki
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 jajka
    15 czarnych oliwek bez pestek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 pęczek pietruszki
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.

  • Reply
    Łukasz
    27 października 2016 at 17:43

    Ekspresowa tarta z wędzonym łososiem

    Potrzebujemy:
    1 opakowanie ciasta na tartę (ciasto możemy zrobić sami, ale to wersja ekspresowa)
    1 kulka sera mozzarella
    150 g wędzonego łososia
    1 duże opakowanie śmietany
    3 jajka
    szczypiorek
    12 pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Ciasto wykładamy do formy na tartę i zapiekamy 10 minut.
    W międzyczasie przygotowujemy farsz: Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodajemy wędzonego łososia.
    Na ciasto wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, wylewamy masę śmietanową. Posypujemy szczypiorkiem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
    Zapiekamy jeszcze 20 min w temp 200 stopni.
    Tarta pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna 🙂

  • Reply
    Aneta76
    27 października 2016 at 22:30

    Moje ulubione danie rybne to pyszne słodko ? słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami i octem balsamicznym.
    Potrzebujemy:
    ? 1 opakowanie śledzi w oleju
    ? 1/2 opakowania rodzynek
    ? 1 czerwona cebula
    ? 2 łyżki miodu
    ? 1-2 łyżki octu balsamicznego
    Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

  • Reply
    Laura
    27 października 2016 at 22:39

    Uwielbiam łososia marynowanego w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą z żurawiną na ragout z fasoli i borowików.
    Przepis:
    – świeży filet z łososia (około 120 g na osobę)
    – 200 ml oliwy z oliwek
    – 50 g świeżego korzenia imbiru
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – świeżo mielony czarny pieprz
    – 2 laski wanilii

    – 500 g białej cebuli
    – 200 g cukru trzcinowego
    – 100 ml octu winnego białego
    – 3 łyżki żurawiny
    – 3 liście laurowe
    – 100 g masła

    – 500 g mrożonych borowików
    – 200 g białej fasoli
    – 100 g klarowanego masła
    – sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    – żurawina wieloowocowa do dekoracji
    – oliwa z oliwek do smażenia

    Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Świeży filet z łososia pokroić na porcje. Przygotować marynatę: razem wymieszać oliwę z oliwek, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, miąższ z przekrojonej i wydrążonej laski wanilii. Porcje łososia zalać przygotowaną marynatą i marynować minimum 2 godziny.
    Białą cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Dodać liść laurowy i pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Dodać zimne masło, żurawinę wieloowocową i dokładnie wymieszać.
    Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Odcedzić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple.
    Na patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i obsmażyć ze wszystkich stron łososia wyciągniętego z marynaty. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać żurawiną wieloowocową.

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type