Babki/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Baba drożdżowa

Dzisiaj muszę pochwalić się z Wami przepisem na najlepszą babkę drożdżową!! I to nie taką zwykłą bo z dodatkiem ciasta parzonego! Przepis pochodzi z wielkanocnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez Lidl Polska. Autorem tego przepisu jest mistrz cukiernictwa Paweł Małecki z którym miałam przyjemność niedawno pichcić pyszne wypieki. Ta babka jest prze-py-szna! Zrobiłam ją na te Święta Wielkanocne i wszyscy zajadali się nią aż im się uszy trzęsły 😀 Jest delikatna, mięciutka i długo utrzymuje świeżość. Tak jak wspominałam do babki dodaje się trochę ciasta zaparzonego takiego jak na eklerki czy karpatkę. Dzięki temu ciasto dłużej utrzymuje świeżość i miękkość. Co prawda Święta już za nami, ale kto powiedział, że babki jada się tylko w tym okresie? Biegnijcie po kostkę drożdży do sklepu i kilka innych składników i koniecznie upieczcie taką babkę dla siebie a obiecuję, że zachwyci Was smakiem tak jak mnie i moich najbliższych 🙂

image

Baba drożdżowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • -100 g masła
  • -100 g mleka
  • -około 150 g mąki
  • Ciasto właściwe:
  • -100 g drożdży (1 kostka)
  • -150 ml mleka (lekko podgrzanego)
  • -około 600 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito
  • -120 g cukru
  • -7 żółtek jaj
  • -3 jajka
  • -1 laska wanilii
  • -150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)
  • -otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
  • -otarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy
  • -100 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie
  • -50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
  • -100 g orzechów np. włoskich
  • -szczypta soli
  • Lukier:
  • -150 g cukru pudru
  • -otarta skórka z 1 pomarańczy
  • -kilka łyżek soku z pomarańczy

Przygotowanie

Ciasto parzone:

Mleko zagotować z masłem, dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone. Odstawić.

Ciasto właściwe

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek, wlewamy przygotowany rozczyn z drożdży, delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.

Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, orzechy oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch dużych form do baby wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 50-60 minut.

Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Lukier:

Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.

Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Agata
    31 marca 2016 at 12:13

    Super! Akurat czekałam na ten przepis 🙂 Dzięki wielkie! 🙂

  • Reply
    Ola
    31 marca 2016 at 13:48

    Bardzo się cieszę, że w końcu dodałaś przepis na tę babkę, bo na życzeniach wyglądała rewelacyjnie 🙂

  • Reply
    Ewelina
    31 marca 2016 at 14:20

    Szkoda, że dodałaś przepis po Wielkanocy. Ale zrobię niedługo i najwyżej za rok podam. Albo przedłużymy sobie wielkanocne dni o weekend 🙂

    • Reply
      Marta
      1 kwietnia 2016 at 18:26

      Niestety nie wyrobiłam się przed świętami ale taką babkę można upiec w każdej chwili np. na najbliższy weekend 🙂

  • Reply
    Milka
    31 marca 2016 at 14:58

    Dzięki za przepis! 🙂

  • Reply
    Megly
    31 marca 2016 at 20:07

    Jeśli to najlepsza baba drożdżowa to biorę przepis. Póki co mam dosyć babek, ale jak mi przejdzie przesyt to z chęcią zrobię pyszną babkę ponownie 🙂 A wygląda obłędnie! Pozdrowionka 🙂

  • Reply
    Karolina
    1 kwietnia 2016 at 07:17

    Wygląda przepysznie, ale będzie musiała poczekać w kolejce – jak na razie jest szósta do wypróbowania ;p

  • Reply
    Ela
    1 kwietnia 2016 at 10:13

    Dziękuję, że wrzuciłaś przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      1 kwietnia 2016 at 18:24

      Proszę i zachęcam do upieczenia 🙂

  • Reply
    Ewa
    1 kwietnia 2016 at 10:32

    Bardzo ci dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    Iga
    8 kwietnia 2016 at 10:10

    Czekałam na ten przepis 🙂 Na pewno go zrobię na Wielkanoc, ale najpierw wypróbuję go sama 😉 Moja mama, odkąd się wyprowadziłam te pięć (!) lat temu ciągle uważa, że ja pewnie gotuję tylko kurczaka z ryżem i jem pizzę 😀 Głównie przez to się wyprowadziłam, znalazłam pracę w delta pomorze i wynajęłam własne mieszkanie. Ciekawa jestem, co zrobi, gdy jej podam taką babkę. Pewnie nie uwierzy 🙂
    Pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type