Baba drożdżowa
Dzisiaj muszę pochwalić się z Wami przepisem na najlepszą babkę drożdżową!! I to nie taką zwykłą bo z dodatkiem ciasta parzonego! Przepis pochodzi z wielkanocnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez Lidl Polska. Autorem tego przepisu jest mistrz cukiernictwa Paweł Małecki z którym miałam przyjemność niedawno pichcić pyszne wypieki. Ta babka jest prze-py-szna! Zrobiłam ją na te Święta Wielkanocne i wszyscy zajadali się nią aż im się uszy trzęsły 😀 Jest delikatna, mięciutka i długo utrzymuje świeżość. Tak jak wspominałam do babki dodaje się trochę ciasta zaparzonego takiego jak na eklerki czy karpatkę. Dzięki temu ciasto dłużej utrzymuje świeżość i miękkość. Co prawda Święta już za nami, ale kto powiedział, że babki jada się tylko w tym okresie? Biegnijcie po kostkę drożdży do sklepu i kilka innych składników i koniecznie upieczcie taką babkę dla siebie a obiecuję, że zachwyci Was smakiem tak jak mnie i moich najbliższych 🙂
Baba drożdżowa
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto parzone:
- -100 g masła
- -100 g mleka
- -około 150 g mąki
- Ciasto właściwe:
- -100 g drożdży (1 kostka)
- -150 ml mleka (lekko podgrzanego)
- -około 600 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito
- -120 g cukru
- -7 żółtek jaj
- -3 jajka
- -1 laska wanilii
- -150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)
- -otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
- -otarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy
- -100 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie
- -50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
- -100 g orzechów np. włoskich
- -szczypta soli
- Lukier:
- -150 g cukru pudru
- -otarta skórka z 1 pomarańczy
- -kilka łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie
Ciasto parzone:
Mleko zagotować z masłem, dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone. Odstawić.
Ciasto właściwe
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek, wlewamy przygotowany rozczyn z drożdży, delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.
Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, orzechy oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch dużych form do baby wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 50-60 minut.
Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Lukier:
Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Agata
31 marca 2016 at 12:13Super! Akurat czekałam na ten przepis 🙂 Dzięki wielkie! 🙂
Ola
31 marca 2016 at 13:48Bardzo się cieszę, że w końcu dodałaś przepis na tę babkę, bo na życzeniach wyglądała rewelacyjnie 🙂
Marta
1 kwietnia 2016 at 18:26🙂
Ewelina
31 marca 2016 at 14:20Szkoda, że dodałaś przepis po Wielkanocy. Ale zrobię niedługo i najwyżej za rok podam. Albo przedłużymy sobie wielkanocne dni o weekend 🙂
Marta
1 kwietnia 2016 at 18:26Niestety nie wyrobiłam się przed świętami ale taką babkę można upiec w każdej chwili np. na najbliższy weekend 🙂
Milka
31 marca 2016 at 14:58Dzięki za przepis! 🙂
Marta
1 kwietnia 2016 at 18:25Proszę 🙂
Megly
31 marca 2016 at 20:07Jeśli to najlepsza baba drożdżowa to biorę przepis. Póki co mam dosyć babek, ale jak mi przejdzie przesyt to z chęcią zrobię pyszną babkę ponownie 🙂 A wygląda obłędnie! Pozdrowionka 🙂
Karolina
1 kwietnia 2016 at 07:17Wygląda przepysznie, ale będzie musiała poczekać w kolejce – jak na razie jest szósta do wypróbowania ;p
Ela
1 kwietnia 2016 at 10:13Dziękuję, że wrzuciłaś przepis 🙂
Marta
1 kwietnia 2016 at 18:24Proszę i zachęcam do upieczenia 🙂
Ewa
1 kwietnia 2016 at 10:32Bardzo ci dziękuję za przepis 🙂
Iga
8 kwietnia 2016 at 10:10Czekałam na ten przepis 🙂 Na pewno go zrobię na Wielkanoc, ale najpierw wypróbuję go sama 😉 Moja mama, odkąd się wyprowadziłam te pięć (!) lat temu ciągle uważa, że ja pewnie gotuję tylko kurczaka z ryżem i jem pizzę 😀 Głównie przez to się wyprowadziłam, znalazłam pracę w delta pomorze i wynajęłam własne mieszkanie. Ciekawa jestem, co zrobi, gdy jej podam taką babkę. Pewnie nie uwierzy 🙂
Pozdrawiam!