Ciasta/ Ciasta z owocami/ Tarty i ciasta kruche

Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką

Pyszne kruche ciasto z delikatną budyniową pianką z sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

ciasto_truskawkoweciasto_truskawkowe

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką

Drukuj przepis

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto:
  • -2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • -250 g masła lub margaryny, zimnego
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -5 żółtek
  • Delikatna budyniowa pianka:
  • -5 białek
  • -1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • -1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • Dodatkowo:
  • -500 g truskawek, malin lub innych owoców
  • -cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Budyniowa pianka

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Truskawki lub inne owoce lekko wepchnąć łopatką w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    ilovebake.pl
    30 czerwca 2014 at 08:01

    Piekłam nie raz różne wersje tego ciasta i wiem, że jest mega pyszne 🙂

  • Reply
    Smakoszka
    31 lipca 2014 at 12:47

    Po przeczytaniu tego przepisu na Pani stronie skusiłam się na to ciasto. Smakowało wszystkim i zostało zjedzone w tempie ekspresowym. Polecam 🙂

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2014 at 12:58

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga. Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.