Dania bezmięsne/ Dania obiadowe

Placki z cukini

Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i upiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne!  Gorąco polecam 🙂

placki_z_cukiniplacki_z_cukini2

Placki z cukini

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 kg cukinii (około 3 sztuki)
  • -3 nieduże marchewki
  • -3 jajka
  • -1 cebula
  • -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • -2 łyżki gęstej śmietany
  • -około 5-6 łyżek mąki pszennej
  • -garść słonecznika
  • -koperek
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię myjemy i ścieramy (nie obierając jej) na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, jajka, czosnek, śmietanę, mąkę, słonecznik, koperek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ok. 1,5 łyżki ciasta formując placek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Warto pod każdym plackiem spryskać odrobiną oliwy aby placki nie przywierały do papieru.

Podajemy np. z sosem czosnkowym, pomidorowym, jako dodatek do obiadu lub po prostu solo.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    1 lipca 2014 at 08:12

    Ale pysznie się prezentują. Z chęcią wypróbuje 🙂

    • Reply
      Marta
      1 lipca 2014 at 19:07

      Gorąco zachęcam do wypróbowania. Są pyszne, u nas zniknęły bardzo szybko 🙂

  • Reply
    Ola
    31 lipca 2014 at 14:31

    Wypróbowane,chociaż nie pieczone ale smażone (czas pieczenia był za długi :-0 ) .Przepyszne!!!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters