Dania bezmięsne/ Dania obiadowe

Kotleciki z ryżu

Kotleciki z ryżu są uniwersalną wersją kotletów do których możemy dodać to co akurat mamy w lodówce. Ja swoje zrobiłam z dodatkiem marchewki, żółtego sera, chudego boczku, ostrych ziarenek no i oczywiście ryżu. Możemy podać je np. z frytkami, ulubioną surówką i sosami. Ja zrobiłam do nich sos pieczarkowy.

Kotleciki z ryżu

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -250 g ryżu
  • -1 duża cebula
  • -1 marchewka
  • -200 g chudego boczku (lub wędliny)
  • -50 g sera żółtego
  • -2 jajka
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -3 łyżki słonecznika
  • -2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni z dodatkiem małej ilości oleju podsmażamy cebulę z marchewką. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojony chudy boczek lub wędlinę. Przekładamy również do miski. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą oraz jajka. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Formujemy kotleciki (mi wyszło 14). Smażymy je na patelni z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z surówką i sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    16 lutego 2015 at 19:38

    Też robię podobne, są pyszne i świetnie zastępują kotlety mięsne 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    16 lutego 2015 at 22:54

    Do tego jakiś sosik, suróweczka i mamy pyszny obiadek!

  • Reply
    ania
    17 lutego 2015 at 13:12

    bardzo mi się podoba ten przepis – zapisuje 🙂

  • Reply
    Karo
    15 listopada 2018 at 09:56

    Ryz zwykly czy paraboliczny?

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type