Przystawki i przekąski

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef.

Pieczony camembert z miodem i orzechamiPieczony camembert z miodem i orzechami

Pieczony camembert z miodem i orzechami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -2 krążki sera camembert (każdy około 100 g)
  • -sok z 1/2 pomarańczy
  • -4 łyżki miodu
  • -1 łyżka orzechów laskowych
  • -2 łyżki orzechów włoskich
  • -1 łyżka migdałów (bez skórki)
  • Dodatkowo:
  • -olej
  • -bagietka

Przygotowanie

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy laskowe przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i po lekkim przestudzeniu obieramy ze skórki.

Przygotowujemy 2 arkusze folii aluminiowej. Na środku smarujemy małą ilością oleju, układamy krążek sera i zwijamy końce folii. Serki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.

W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Na suchą i rozgrzaną wrzucamy patelnię orzechy laskowe, włoskie oraz migdały. Prażymy je przez 3 minuty, dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 6 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn zgęstnieje.

Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy miodem z orzechami.

Podajemy od razu z chrupiącą bagietką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    29 września 2014 at 22:05

    Pyszności, przekąska taka, jaką lubię 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.