Śniadania i kolacje

Jabłkowa owsianka

Jabłkowa owsianka

Moja ulubiona owsianka! Gęsta, z dodatkiem jabłek, cynamonu i miodu. Już dzień wcześniej zaczynamy jej przygotowanie, a dokładnie wieczorem kiedy musimy zalać płatki owsiane wodą i pozostawić do rana. Na drugi dzień wystarczy tylko dolać mleko, zagotować i dodać starte jabłka. W tej wersji lubię ją najbardziej, ale smaki możemy zmieniać dowolnie, zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi. Polecam taką owsiankę na śniadanie, u mnie gości ona niemal codziennie 🙂

Jabłkowa owsianka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10

Składniki

  • -0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • -1 szklanka wody
  • -1 szklanka mleka
  • -1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • -łyżeczka cynamonu
  • -garść rodzynek
  • -1 łyżka miodu
  • Dodatkowo:
  • -dowolne owoce do podania

Przygotowanie

Płatki przesypujemy do garneczka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia rano do namoczonej owsianki dolewamy mleko, zagotowujemy. W między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do owsianki razem cynamonem i rodzynkami. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodajemy miód.

Owsiankę podajemy z dowolnymi owocami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Megly
    19 września 2016 at 08:33

    Ja dziś na śniadanko miałam podobną owsiankę, tyle, że w wersji intensywnie… malinowej 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Reply
    Marta
    19 września 2016 at 18:36

    Świetny przepis na owsiankę 😉 Dzięki 😉

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type