Ciasteczka pieguski
Pieguski to kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a ich wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Zachęcam upiec je od razu i to najlepiej z podwójnej porcji ponieważ znikają z blaszki w ekspresowym tempie. Są pyyyyyyszne 🙂
Ciasteczka pieguski
Drukuj przepisSkładniki
- -150 g masła
- -70 g cukru
- -łyżka cukru waniliowego
- -1 duże jajko
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -80 g orzechów włoskich
- -100 g czekolady ( ja użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręką do połączenia.
Orzechy włoskie i czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do ciasta i dobrze łączymy dłońmi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha, które układamy na blaszce i spłaszczamy dłońmi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Ania - Kto ugości moich gości?
9 grudnia 2015 at 12:55Kocham Pieguski – muszę wypróbować te z Twojego przepisu!
Marzena
9 grudnia 2015 at 20:16Bardzo fajne ciasteczka. Lubię takie słodkości 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
11 grudnia 2015 at 00:35Pyszne słodkości 🙂