Sernik cytrynowy
Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki jaki lubię najbardziej :-). Przepis polecam szczególnie dla osób zabieganych – jest ekspresowy w przygotowaniu.
Sernik cytrynowy
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg twarogu na sernik (mielonego)
- -5 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1 opakowanie budyniu śmietankowego
- -100 g masła
- -sok z 2 dużych cytryn i starta z nich skórka
Przygotowanie
W misie miksera umieszczamy oba cukry i masło. Ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy jajka (jedno po drugim), a następnie twaróg na przemian z proszkiem budyniowy. Pod koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
piegusek
30 listopada 2016 at 07:42oj….. chyba Ciebie odwiedzę już dawno nie jadłam sernika ?
Sarna
30 listopada 2016 at 08:08pysznie wygląda, piękny kolor!
Marta
30 listopada 2016 at 14:10Dziękuję 🙂
Megly
30 listopada 2016 at 11:49Szukałam przepisu na taki serniczek, a tu proszę – mówisz, masz! Super 🙂 Pysznie wygląda. Poproszę kawałeczek.
Pozdrawiam ciepło! 🙂 Miłego dnia!
Marta
30 listopada 2016 at 14:11Zapraszam na kawę, chętnie poczęstuję 🙂
Ale Pysznie
30 listopada 2016 at 15:34Długo by się u mnie w domu nie uchował taki sernik… Wspaniale wygląda!