Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z chrupiącą skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie z dodatkiem siemienia lnianego. Przepis pochodzi z kwestii smaku.
Chleb pszenno - żytni
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki pszennej lub chlebowej
- -100 g mąki żytniej lub razowej
- -1 i 1/2 łyżeczki soli
- -20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży)
- -300 g chłodnej wody
- -mąka razowa lub otręby do obsypania chleba
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i wszystko mieszamy łyżką. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką (krótko tylko do połączenia się składników, przez około pół minuty). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 12-14 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej).
Stolnicę oprószyć białą mąką i wyłożyć ciasto. Złożyć ciasto trzy lub cztery razy, za każdym razem na pół (ciasto będzie dość rzadkie i nie utworzy kształtnej kulki).
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką żytnią lub razową i położyć w to miejsce złożone ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu w kuchni na 1 - 2 godziny do podwojenia objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika. Na kratce ustawić przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny emaliowany lub naczynie żaroodporne i nagrzewać go razem z piekarnikiem.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku (zsunąć ze ścierki, uważając aby nie przysypać chleba zbyt dużą ilością mąki) lub szybko i ostrożnie przenieść chleb do garnka w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (ja piekłam 20 minut a po 5 minutach pieczenia licząc od zdjęcia pokrywy położyłam na chlebie kawałek folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił i był idealnie zrumieniony).
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, po kilku minutach wyjąć chleb z garnka i odłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Pokroić po ostudzeniu.
Smacznego 🙂
2 komentarze
gin
28 lipca 2014 at 00:02Ależ ma cudowne dziury!
Marzena
28 lipca 2014 at 19:44Tak szybko i bez pracy 🙂 zaciekawiłaś mnie 🙂 z chęcią taki wypróbuję i upiekę na poranne śniadanie w weekend 🙂 dziękuje za super pomysł 🙂