Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i cebuli. Taka pizza kiedyś często była robiona w moim domu. Z podanej porcji wychodzi duuuża blacha smacznej i podzielnej pizzy dla całej rodziny.
Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą
Drukuj przepisSkładniki
- -4 szklanki mąki
- -50 g drożdży
- -szklanka mleka
- -1 płaska łyżeczka cukru
- -2 małe jajka
- -łyżeczka soli
- -3 łyżki oliwy lub oleju
- Dodatkowo:
- -700 g pieczarek
- -300-400 g szynki lub kiełbasy (pokrojonej w kostkę)
- -3 cebule
- -1 papryka czerwona
- -200 g sera żółtego
- -przyprawy
- -ketchup
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, zalewamy połową mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy resztę mleka, jajka, sól oraz oliwę. Dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajemy więcej mleka bądź mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości. Dodajemy wędlinę lub kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Smażymy, pod koniec doprawiając (solą, pieprzem) oraz 2 łyżkami ketchupu.
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić ciastem. Wyłożyć przygotowany farsz i posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-30 minut (ja piekłam 30 minut).
Smacznego
8 komentarzy
Monikas13
13 sierpnia 2014 at 13:37Przepis wydaje się być prosty i smaczny. Ja jestem fanką kuchni włoskiej i najczęstszym posiłkiem jaki zamawiam z włoskiej restauracji jest pizza na telefon Kraków
ale postanowiłam tym razem zrobić ją sama opierając się na Twoim przepisie. Dzięki.
PS. Przeglądając Twojego bloga znalazłam jeszcze kilka przepisów, które mam zamiar wypróbować…
anna.przyborowska@vp.pl
30 kwietnia 2016 at 06:39Zrobiłam ,super wyszła i bardzo smaczna:)Pozdrawiam i polecam przepis:)
Andrzej
7 listopada 2016 at 15:14Pierwsze w zyciu dwie pizze zrobione.Wyszły zajefajne,dzięki
Aga
17 stycznia 2017 at 11:14Zrobiłam i ten przepis spełnia moje wymagania fajna domowa pizza u mnie jednak 30 min pieczenia bylo za długo wyszła dość chrupka
Marta
18 stycznia 2017 at 11:01Super
Sylwia
13 lipca 2018 at 11:1250 g drożdży? Czy to nie za dużo?
Marta
16 lipca 2018 at 22:16Ilość drożdży podana jest na dużą porcję pizzy (700 g mąki).
kasia
18 lipca 2018 at 18:00Robię bardzo identyczną, jest na prawdę pyszna.