Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i cebuli. Taka pizza kiedyś często była robiona w moim domu. Z podanej porcji wychodzi duuuża blacha smacznej i podzielnej pizzy dla całej rodziny.
Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą
Drukuj przepisSkładniki
- -4 szklanki mąki
- -50 g drożdży
- -szklanka mleka
- -1 płaska łyżeczka cukru
- -2 małe jajka
- -łyżeczka soli
- -3 łyżki oliwy lub oleju
- Dodatkowo:
- -700 g pieczarek
- -300-400 g szynki lub kiełbasy (pokrojonej w kostkę)
- -3 cebule
- -1 papryka czerwona
- -200 g sera żółtego
- -przyprawy
- -ketchup
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, zalewamy połową mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy resztę mleka, jajka, sól oraz oliwę. Dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajemy więcej mleka bądź mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości. Dodajemy wędlinę lub kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Smażymy, pod koniec doprawiając (solą, pieprzem) oraz 2 łyżkami ketchupu.
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić ciastem. Wyłożyć przygotowany farsz i posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-30 minut (ja piekłam 30 minut).
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Monikas13
13 sierpnia 2014 at 13:37Przepis wydaje się być prosty i smaczny. Ja jestem fanką kuchni włoskiej i najczęstszym posiłkiem jaki zamawiam z włoskiej restauracji jest pizza na telefon Kraków 🙂 ale postanowiłam tym razem zrobić ją sama opierając się na Twoim przepisie. Dzięki.
PS. Przeglądając Twojego bloga znalazłam jeszcze kilka przepisów, które mam zamiar wypróbować…
anna.przyborowska@vp.pl
30 kwietnia 2016 at 06:39Zrobiłam ,super wyszła i bardzo smaczna:)Pozdrawiam i polecam przepis:)
Andrzej
7 listopada 2016 at 15:14Pierwsze w zyciu dwie pizze zrobione.Wyszły zajefajne,dzięki 🙂
Aga
17 stycznia 2017 at 11:14Zrobiłam i ten przepis spełnia moje wymagania fajna domowa pizza u mnie jednak 30 min pieczenia bylo za długo wyszła dość chrupka
Marta
18 stycznia 2017 at 11:01Super 🙂
Sylwia
13 lipca 2018 at 11:1250 g drożdży? Czy to nie za dużo?
Marta
16 lipca 2018 at 22:16Ilość drożdży podana jest na dużą porcję pizzy (700 g mąki).
kasia
18 lipca 2018 at 18:00Robię bardzo identyczną, jest na prawdę pyszna.