Dania bezmięsne/ Dania obiadowe/ Dania z ryb

Frytki, ryba i sos tatarski

Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z piekarnika. Przygotowane w ten sposób są zdrowe a jednocześnie bardzo smaczne. Wg mnie jest to najlepszy przepis, spokojnie dorównuje frytkom sprzedawanym w McDonald’s. Dla mnie smakują dużo lepiej od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowałam do nich paluszki rybne oraz wspaniały sos tatarski z przepisu Kwestii Smaku.

Frytki, ryba i sos tatarski

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Frytki:
  • -ziemniaki
  • -łyżka cukru
  • -sól
  • -słodka i ostra papryka
  • -2 łyżki oleju
  • Ryba:
  • -500 g filetów rybnych np. dorsz, morszczuk
  • -1 jajko
  • -bułka tarta
  • -mąka
  • -sól, pieprz
  • Sos tatarski:
  • -pół szklanki marynowanych borowików (pokrojonych w drobną kosteczkę)
  • -pół szklanki kiszonych ogórków (obranych i pokrojonych w drobną kosteczkę)
  • -mała cebulka (drobno posiekana)
  • -pół szklanki majonezu
  • -pół szklanki śmietany 12% lub 18% (ja użyłam jogurtu greckiego)
  • -1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
  • -1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • -świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Frytki:

Obrane i dobrze umyte ziemniaki kroimy na frytki. Przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz pokrojone ziemniaki. Dobrze mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, ziemniaki dobrze suszymy. Mieszamy z solą, olejem, słodką i ostrą papryką. Przekładamy na dużą blaszkę z piekarnika w jednej warstwie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 50 minut (w połowie czasu frytki przewracamy na drugą stronę).

Sos tatarski:

Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, odkładamy do lodówki.

Ryba:

Filety z ryby kroimy na paski. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Upieczone frytki podajemy z paluszkami rybnymi i sosem tatarskim.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    17 kwietnia 2015 at 17:08

    Pyszny miałaś obiad, mniam

  • Reply
    Ola in the kitchen
    17 kwietnia 2015 at 20:18

    Takie obiadki lubię najbardziej 😀 mniammi

  • Reply
    Megly
    19 kwietnia 2015 at 05:37

    Super. Danie wygląda jak z najlepszej restauracji. Uwielbiam rybkę w połączeniu z frytkami. No i jeszcze sos tatarski. Skusiłabym się na taki talerzyk pyszności. Podziwiam też estetykę podania. Pozdrawiam cieplutko.

    • Reply
      Marta
      21 kwietnia 2015 at 12:21

      Dziękuję za miłe słowa;) pozdrawiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    19 kwietnia 2015 at 15:04

    Super pomysł na obiadek 🙂 Sos tatarski uwielbiam!

  • Reply
    Kasia
    18 grudnia 2018 at 10:15

    a czy Ryba to nie mięso ???na drzewie rośnie?

  • Reply
    EM
    8 października 2022 at 14:38

    Czemu dodaje się cukier do frytek?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.