Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z piekarnika. Przygotowane w ten sposób są zdrowe a jednocześnie bardzo smaczne. Wg mnie jest to najlepszy przepis, spokojnie dorównuje frytkom sprzedawanym w McDonald’s. Dla mnie smakują dużo lepiej od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowałam do nich paluszki rybne oraz wspaniały sos tatarski z przepisu Kwestii Smaku.
Frytki, ryba i sos tatarski
Drukuj przepisSkładniki
- Frytki:
- -ziemniaki
- -łyżka cukru
- -sól
- -słodka i ostra papryka
- -2 łyżki oleju
- Ryba:
- -500 g filetów rybnych np. dorsz, morszczuk
- -1 jajko
- -bułka tarta
- -mąka
- -sól, pieprz
- Sos tatarski:
- -pół szklanki marynowanych borowików (pokrojonych w drobną kosteczkę)
- -pół szklanki kiszonych ogórków (obranych i pokrojonych w drobną kosteczkę)
- -mała cebulka (drobno posiekana)
- -pół szklanki majonezu
- -pół szklanki śmietany 12% lub 18% (ja użyłam jogurtu greckiego)
- -1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
- -1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- -świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Frytki:
Obrane i dobrze umyte ziemniaki kroimy na frytki. Przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz pokrojone ziemniaki. Dobrze mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, ziemniaki dobrze suszymy. Mieszamy z solą, olejem, słodką i ostrą papryką. Przekładamy na dużą blaszkę z piekarnika w jednej warstwie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 50 minut (w połowie czasu frytki przewracamy na drugą stronę).
Sos tatarski:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, odkładamy do lodówki.
Ryba:
Filety z ryby kroimy na paski. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Upieczone frytki podajemy z paluszkami rybnymi i sosem tatarskim.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
z majeczką w kuchni
17 kwietnia 2015 at 17:08Pyszny miałaś obiad, mniam
Ola in the kitchen
17 kwietnia 2015 at 20:18Takie obiadki lubię najbardziej 😀 mniammi
Megly
19 kwietnia 2015 at 05:37Super. Danie wygląda jak z najlepszej restauracji. Uwielbiam rybkę w połączeniu z frytkami. No i jeszcze sos tatarski. Skusiłabym się na taki talerzyk pyszności. Podziwiam też estetykę podania. Pozdrawiam cieplutko.
Marta
21 kwietnia 2015 at 12:21Dziękuję za miłe słowa;) pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
19 kwietnia 2015 at 15:04Super pomysł na obiadek 🙂 Sos tatarski uwielbiam!
Kasia
18 grudnia 2018 at 10:15a czy Ryba to nie mięso ???na drzewie rośnie?
EM
8 października 2022 at 14:38Czemu dodaje się cukier do frytek?