Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek.
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Drukuj przepisSkładniki
- -skórka z 6 dużych pomarańczy
- -2 szklanki cukru
- -1/4 szklanki wody
Przygotowanie
Pomarańcze dokładnie wyszorować i wyparzyć. Obrać ze skórek i wyciąć z nich dokładnie białą część. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez kilka minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć. W garnku wymieszać cukier z wodą. Wrzucić skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 45 minut (aż staną się półprzezroczyste). Odsączyć na sitku i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Skórkę można również zamrozić.
Smacznego.
Brak komentarzy