Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek.

Kandyzowana skórka pomarańczowaKandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -skórka z 6 dużych pomarańczy
  • -2 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie wyszorować i wyparzyć. Obrać ze skórek i wyciąć z nich dokładnie białą część. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez kilka minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć. W garnku wymieszać cukier z wodą. Wrzucić skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 45 minut (aż staną się półprzezroczyste). Odsączyć na sitku i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Skórkę można również zamrozić.

Smacznego.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.