Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek.

Kandyzowana skórka pomarańczowaKandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -skórka z 6 dużych pomarańczy
  • -2 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie wyszorować i wyparzyć. Obrać ze skórek i wyciąć z nich dokładnie białą część. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez kilka minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć. W garnku wymieszać cukier z wodą. Wrzucić skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 45 minut (aż staną się półprzezroczyste). Odsączyć na sitku i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Skórkę można również zamrozić.

Smacznego.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters