Karkówka pieczona z sokiem jabłkowym z dodatkiem rodzynek i moreli. Sok jabłkowy nadaje jej wyjątkowego smaku. Mięso po upieczeniu staje się delikatne, kruche i soczyste. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami
Drukuj przepisSkładniki
- -około 1,5 kg karkówki
- -przyprawa do mięs
- -1,5 szklanki soku jabłkowego
- -garść rodzynek
- -garść suszonych moreli
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, kroimy na cienkie plastry. Obsypujemy z dwóch stron przyprawą do mięsa, odkładamy do lodówki na około godzinę (najlepiej na całą noc). Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy morelami i rodzynkami, kładziemy drugą warstwę mięsa.
Polewamy sokiem jabłkowym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 1,5 godziny do miękkości, podlewając sokiem.
U mnie karkówka podana z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
marcela
21 sierpnia 2014 at 07:08mmm…. jak ja dawno nie jadłam karkówki …PYCHA!