Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Święta/ Wielkanoc

Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami

Karkówka pieczona  z sokiem jabłkowym z dodatkiem rodzynek i moreli. Sok jabłkowy nadaje jej wyjątkowego smaku. Mięso po upieczeniu staje się delikatne, kruche i soczyste. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

karkowkakarkowka2

Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 70

Składniki

  • -około 1,5 kg karkówki
  • -przyprawa do mięs
  • -1,5 szklanki soku jabłkowego
  • -garść rodzynek
  • -garść suszonych moreli

Przygotowanie

Karkówkę myjemy, kroimy na cienkie plastry. Obsypujemy z dwóch stron przyprawą do mięsa, odkładamy do lodówki na około godzinę (najlepiej na całą noc). Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy morelami i rodzynkami, kładziemy drugą warstwę mięsa.

Polewamy sokiem jabłkowym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 1,5 godziny do miękkości, podlewając sokiem.

U mnie karkówka podana z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    marcela
    21 sierpnia 2014 at 07:08

    mmm…. jak ja dawno nie jadłam karkówki …PYCHA!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.