Dania mięsne/ Dania obiadowe

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z wcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku. Dodatkowo nuggetsy obtoczone są w panierce z pokruszonych krakersów. Można usmażyć je w głębokim tłuszczu ale również upiec na blaszce w piekarniku. Ja właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie 🙂

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Krwiste ziemniaczki:
  • -12 ziemniaków
  • -2 kulki sera mozzarella
  • -sól, pieprz
  • -ketchup
  • Nuggetsy:
  • -2 podwójne piersi z kurczaka
  • -duża paczka słonych krakersów
  • -maślanka
  • -sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Krwiste ziemniaczki:

Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obierając ich ze skóry) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 225 stopni na około godzinę, pieczemy do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia następnie kroimy je ostrożnie na pół i wydrążamy środek pozostawiając skórki.

Do miski przekładamy wydrążone ziemniaki, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę i 3 łyżki ketchupu. Całość rozgniatamy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Przygotowanym farszem faszerujemy skórki ziemniaków. Po wierzchu dodatkowo smarujemy delikatnie ketchupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Nuggetsy:

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i ostrą papryką. Przekładamy do miski i zalewamy maślanką do ich przykrycia. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotowujemy krakersy. Do woreczka strunowego przekładamy krakersy i rozgniatamy je tłuczkiem.

Przekładamy do miski i obtaczamy w nich dokładnie kawałki piersi kurczaka.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor lub pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach (ja piekłam w piekarniku).

Podajemy z ulubioną surówka i sosem np. salsa lub czosnkowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.