Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z wcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku. Dodatkowo nuggetsy obtoczone są w panierce z pokruszonych krakersów. Można usmażyć je w głębokim tłuszczu ale również upiec na blaszce w piekarniku. Ja właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie 🙂
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami
Drukuj przepisSkładniki
- Krwiste ziemniaczki:
- -12 ziemniaków
- -2 kulki sera mozzarella
- -sól, pieprz
- -ketchup
- Nuggetsy:
- -2 podwójne piersi z kurczaka
- -duża paczka słonych krakersów
- -maślanka
- -sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Krwiste ziemniaczki:
Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obierając ich ze skóry) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 225 stopni na około godzinę, pieczemy do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia następnie kroimy je ostrożnie na pół i wydrążamy środek pozostawiając skórki.
Do miski przekładamy wydrążone ziemniaki, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę i 3 łyżki ketchupu. Całość rozgniatamy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Przygotowanym farszem faszerujemy skórki ziemniaków. Po wierzchu dodatkowo smarujemy delikatnie ketchupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Nuggetsy:
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i ostrą papryką. Przekładamy do miski i zalewamy maślanką do ich przykrycia. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotowujemy krakersy. Do woreczka strunowego przekładamy krakersy i rozgniatamy je tłuczkiem.
Przekładamy do miski i obtaczamy w nich dokładnie kawałki piersi kurczaka.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor lub pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach (ja piekłam w piekarniku).
Podajemy z ulubioną surówka i sosem np. salsa lub czosnkowym.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy