Dania mięsne/ Dania obiadowe

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z wcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku. Dodatkowo nuggetsy obtoczone są w panierce z pokruszonych krakersów. Można usmażyć je w głębokim tłuszczu ale również upiec na blaszce w piekarniku. Ja właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie 🙂

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Krwiste ziemniaczki z nuggetsami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Krwiste ziemniaczki:
  • -12 ziemniaków
  • -2 kulki sera mozzarella
  • -sól, pieprz
  • -ketchup
  • Nuggetsy:
  • -2 podwójne piersi z kurczaka
  • -duża paczka słonych krakersów
  • -maślanka
  • -sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Krwiste ziemniaczki:

Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obierając ich ze skóry) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 225 stopni na około godzinę, pieczemy do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia następnie kroimy je ostrożnie na pół i wydrążamy środek pozostawiając skórki.

Do miski przekładamy wydrążone ziemniaki, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę i 3 łyżki ketchupu. Całość rozgniatamy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Przygotowanym farszem faszerujemy skórki ziemniaków. Po wierzchu dodatkowo smarujemy delikatnie ketchupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Nuggetsy:

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i ostrą papryką. Przekładamy do miski i zalewamy maślanką do ich przykrycia. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotowujemy krakersy. Do woreczka strunowego przekładamy krakersy i rozgniatamy je tłuczkiem.

Przekładamy do miski i obtaczamy w nich dokładnie kawałki piersi kurczaka.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor lub pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach (ja piekłam w piekarniku).

Podajemy z ulubioną surówka i sosem np. salsa lub czosnkowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type