Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny obiad dla całej rodziny. Zrobiłam je jakiś czas temu na obiad, wszyscy byli zachwyceni smakiem.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
- -sól, pieprz
- -mąka
- -olej do smażenia
- -1 cebula
- -1 szalotka
- -1,5 szklanki bulionu
- -3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- -1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- -słoiczek kurek
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy za pomocą pięści. Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i podsmażamy chwilę na patelni z dodatkiem oleju. Odkładamy.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wlewamy bulion i dodajemy polędwiczki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, gdy polędwiczki będą miękkie, dodajemy kurki. Śmietanę mieszamy z dodatkiem mąki oraz niewielkiej ilości wody, dolewamy 2 łyżki gorącego sosu i całość wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy.
Ja polędwiczki podałam z młodymi ziemniakami i sałatą.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
3 lipca 2015 at 08:01Ale pyszny obiadek 🙂
Sosna
3 lipca 2015 at 09:27Wyglądają bajecznie 😀
Marta
9 lipca 2015 at 23:57Dziękuje 🙂
Kasia
3 lipca 2015 at 09:28Ja i mój mąż lubimy tak przyrządzoną polędwiczkę wygląda mega smakowicie 🙂