Witam drodzy czytelnicy dzisiaj trochę o sprzęcie, który od dłuższego czasu służy mi do przyrządzania pysznych dań serwowanych na blogu. Jeśli jest ktoś z pośród was kto planuje zamienić swoją dotychczasową patelnie albo dokupić drugą do swojego kuchennego asortymentu to zapraszam do recenzji patelni firmy Woll 🙂
Patelnia to podstawowy sprzęt, który zapewne jest w każdej kuchni, nie wyobrażam sobie przyrządzania potraw bez jej udziału 🙂 Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować moją nową patelnię, którą ostatnio testuje. Jest to wysoka patelnia niemieckiej firmy Woll Szafir o wymiarach 24 cm przeznaczona na wszystkie rodzaje palników oraz płyty indukcyjne, a także ciekawostka nadaję się do używania w piekarniku.
Patelnia zrobiona została z materiału Silumin, posiada nanokompozytową powłokę non – stick, która zabezpiecza produkty przed przywieraniem do dna i pozwala smażyć z małą ilością tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować i w dalszym ciągu nic się nie będzie przypalać. Super sprawa dla osób, które nie mogą spożywać potraw smażonych o dużej zawartości tłuszczu.
Patelnia ma bardzo grube dno dzięki temu bardzo długo utrzymuje temperaturę idealna do przetrzymywania dań na niej przygotowanych. Dodatkowo pokrywka z hartowanego szkła idealnie przylega do patelni nie puszczając pary po bokach :), idealna do duszenia dań w nie dużej temperaturze. Smażone na niej potrawy są idealnie dosmażone (nie przypalają się z zewnątrz, a w środku są surowe, co często się zdarza przy zwykłych patelniach). Producent podaje znaczący wpływ na zmniejszenie zużycia energii (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności) dzięki zastosowanym technologiom przewodnictwa ciepła.
Patelnia została wyposażona w powłokę „ceramika diamentowa” dzięki czemu jest odporna na ścieranie, a co za tym idzie posłuży nam na bardzo długo. Dodatkową zaletą jest to, że patelnia nadaje się również do zapiekania w piekarniku (odporna do 250 stopni). Producent zapewnia nam 2 letnią gwarancję na wszystkie elementy oraz 25 letnią gwarancję na dno patelni, według mojej opini mogli by dać nawet 5 letnią gwarancję i tak by się nic z nią nie działo. Czuć solidne wykonanie gdy tylko podniesiemy ją z blatu kuchennego, sama waga pustej patelni wraz pokrywką wynosi równo 2kg 🙂
Podsumowując patelnie firmy Woll, zalety które dostrzegłam to:
- grube dno
nieprzywieralna powłoka „non-stick”
przykrywka z hartowanego szkła odporna na zarysowania
powłoka „ceramika diamentowa” odporna na ścierania
obsługuję palniki gazowe jak również płyty indukcyjne, ceramiczne oraz elektryczne
wady:
- dla nie których wadą może być jej waga (mi osobiście nie przeszkadza)
Drugim minusem może być jej cena (409 zł) patelnia do tanich nie należy, ale myślę że przy takiej jakości warto dołożyć i zainwestować w dobrej jakości patelnie, która posłuży nam na bardzo wiele lat odstręczając problemów z przypalonymi kotletami i nie tylko :-). Dla wszystkich zainteresowanych, polecam nie zawiedziecie się :-).
Opisana patelnię znajdziecie na sklepie internetowym egustus.pl możecie znaleźć tam również garnki czy akcesoria kuchenne. Zapraszam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z ich ofertą 🙂
6 komentarzy
Marzena
12 czerwca 2015 at 18:49Świetna patelnia i świetna recenzja 🙂
Megly
13 czerwca 2015 at 20:43Nie miałam jej, ani o niej nie słyszałam. Generalnie wydaje się bardzo fajna 🙂 Ale ta cena- powalająca jak dla mnie za patelnię 😉 Pozdrowionka 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
14 czerwca 2015 at 08:15Wygląda bardzo porządnie i solidnie 🙂
ladylaura
14 czerwca 2015 at 16:11U mnie zwykle odpadają rączki ,uchwyty ,ten wydaje się być niezbyt mocny .
Marta Gotuje
14 czerwca 2015 at 17:15Gwarantuje że nie odpadnie :-), nie wiem czy zdjęcia oddają realne mocowanie ale jest mega mocne 🙂
egustus.pl
15 czerwca 2015 at 07:59ladylaura system mocowania uchwytów do wszystkich patelni firmy WOLL został zaprojektowany z myślą o bezpieczeństwie i system ten został zarejestrowany w niemieckim biurze patentowym, więc gwarantuję….. rączki nie opadną 🙂