Doskonałe bułeczki z dodatkiem twarożku wiejskiego. Bardzo puszyste, mięciutkie w środku. Najlepsze w dniu pieczenia, polecam.
Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim
Drukuj przepisSkładniki
- -28 g świeżych drożdży
- -1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
- -1/4 szklanki brązowego cukru
- -2 łyżeczki soli
- -2 łyżki stopionego masła
- -1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
- -2 jaja
- -2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- -2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
- Dodatkowo:
- - jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania bułek
- -sezam, mak, siemię lniane - do posypania
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (zmiksowany blenderem razem z śmietanką), jajka oraz mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie (sporo urosną). Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Milena
14 sierpnia 2014 at 23:34Zabieram jedną z makiem 😉 Domowe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze!
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂
Marta
17 sierpnia 2014 at 03:14Zgadzam się w 100 % z tobą. Dziękuje, na pewno zajrzę 🙂
Domi
15 sierpnia 2014 at 10:55Takich bułeczek chyba jeszcze nie robiłam – muszę koniecznie spróbować! 🙂
Marta
17 sierpnia 2014 at 02:36Polecam, są bardzo dobre 🙂 Wszystkim bardzo smakowały 🙂
BETINA
13 października 2014 at 18:20Mieszkam w Szwecji i pieczywo jest tutaj bardzo drogie, dlatego sama piekę chleb, a te bułeczki wyglądają wyśmienicie i na pewno je upiekę
http://bit.ly/pakietmedyczny
Marta
14 października 2014 at 17:10Swoje pieczywo jest najlepsze. Jestem pewna, że bułeczki posmakują 😉