Przystawki i przekąski

Paprykowa przystawka

Paprykowa przystawka to roladki z papryki i fety z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych oraz sosu winegret. Przystawka, którą ostatnio wymyśliłam jest bardzo smaczna i doskonałe pasuje jako przekąska na imprezę.

papryczki2papryczki

Paprykowa przystawka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -3-4 czerwone papryki
  • -oliwa z oliwek
  • -kawałek sera feta
  • -garść pomidorków koktajlowym (u mnie ciemna odmiana- Black Cherry)
  • -garść ciemnych oliwek
  • Dodatkowo:
  • -oregano
  • -pieprz, sól
  • Sos winegret
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -płaska łyżeczka musztardy (u mnie dijon)
  • -1 mały ząbek czosnku
  • -łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • -sól, pieprz
  • -bazylia, tymianek
  • -3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Papryki oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (aż skórka będzie prawie czarna). Odstawić do ostygnięcia po czym zdjąć skórkę z papryki.

Ser feta kroimy w kostkę, każdą kostkę owijamy plasterkiem papryki i układamy na talerzu. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę, oliwki i ewentualnie kilka kostek fety do dekoracji. Całość polewamy sosem winegret, posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami.

Sos winegret

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski razem z sokiem z cytryny, musztardą, miodem, przyprawami, dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy oliwę i mieszamy do połączenia się składników.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2014

"Warzywa

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    mopswkuchni
    17 sierpnia 2014 at 15:57

    Kupiłam wczoraj prawdziwą grecką fetę na wagę, mam paprykę, więc chyba wyczaruję coś podobnego 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.