Paprykowa przystawka to roladki z papryki i fety z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych oraz sosu winegret. Przystawka, którą ostatnio wymyśliłam jest bardzo smaczna i doskonałe pasuje jako przekąska na imprezę.
Paprykowa przystawka
Drukuj przepisSkładniki
- -3-4 czerwone papryki
- -oliwa z oliwek
- -kawałek sera feta
- -garść pomidorków koktajlowym (u mnie ciemna odmiana- Black Cherry)
- -garść ciemnych oliwek
- Dodatkowo:
- -oregano
- -pieprz, sól
- Sos winegret
- -1 łyżka soku z cytryny
- -płaska łyżeczka musztardy (u mnie dijon)
- -1 mały ząbek czosnku
- -łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
- -sól, pieprz
- -bazylia, tymianek
- -3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Papryki oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (aż skórka będzie prawie czarna). Odstawić do ostygnięcia po czym zdjąć skórkę z papryki.
Ser feta kroimy w kostkę, każdą kostkę owijamy plasterkiem papryki i układamy na talerzu. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę, oliwki i ewentualnie kilka kostek fety do dekoracji. Całość polewamy sosem winegret, posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami.
Sos winegret
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski razem z sokiem z cytryny, musztardą, miodem, przyprawami, dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy oliwę i mieszamy do połączenia się składników.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2014
1 Komentarz
mopswkuchni
17 sierpnia 2014 at 15:57Kupiłam wczoraj prawdziwą grecką fetę na wagę, mam paprykę, więc chyba wyczaruję coś podobnego 😉