Bułki/ Domowa Piekarnia/ Przystawki i przekąski

Parówki w cieście francuskim

Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką przekąskę czyli parówki w cieście francuskim. W formie takich małych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy, kolację lub przekąskę. Posmakują dzieciom jak i dorosłym 🙂

Parówki w cieście francuskimParówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10

Składniki

  • -opakowanie ciasta francuskiego
  • -6 parówek dobrej jakości (u mnie z szynki)
  • -ser żółty
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane (do posmarowania)
  • -ziarna sezamu
  • -wykałaczki
  • -ketchup

Przygotowanie

Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na każdym prostokącie na całej jego długości układamy po trochę startego sera żółtego. Na wierzch układamy parówkę i zwijamy ściśle w roladki, zlepiając boki. Następnie każdą z nich kroimy na 4 równe części.

Pokrojone roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut do zrumienienia.

Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy. Układamy na talerzu następnie w każdą roladkę wbijamy wykałaczkę. Podajemy z ketchupem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    25 września 2014 at 18:22

    Pyszna propozycja, na imprezę świetny pomysł 🙂

    • Reply
      Marta
      25 września 2014 at 23:56

      W sam raz na jeden kęs 🙂

    • Reply
      Marta
      26 września 2014 at 00:02

      Smakują chyba każdemu 🙂

  • Reply
    Marzena
    25 września 2014 at 19:12

    Też takie robię, są świetne 🙂 czasami tak samo robię kabanoski 🙂 wszystkim smakują 🙂

    • Reply
      Marta
      25 września 2014 at 23:58

      Fajnie, że robi się je naprawdę bardzo szybko 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    26 września 2014 at 13:22

    Ale pychotka !!!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.