Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje.

Kurczak po chińsku

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g piersi z kurczaka
  • -marynata do mięsa: łyżeczka curry, łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), kawałek imbiru, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
  • -mieszanka warzyw chińskich (750 g)
  • -2,5 szklanki wody
  • -1 łyżeczka domowej vegety
  • -pieprz, sól
  • -1,5 łyżki sosu sojowego
  • -pół łyżeczki papryki chilli
  • -łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • -3 torebki ryżu (u mnie brązowy)

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie paseczki. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w nim kurczaka i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 30 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na niej przez 5 minut kurczaka. Przekładamy go na miskę. Na tej samej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i wrzucamy mieszankę warzyw. Smażymy je przez 5 minut często mieszając. Następnie warzywa podlewamy 2 szklankami wody, dodajemy vegetę, pieprz, sos sojowy, ostrą paprykę. Dodajemy mięso i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 2-3 minuty).

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kurczaka z warzywami. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.