Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy użyć np. mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.

pierogi_z_miesem3pierogi_z_miesem4

Pierogi z mięsem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • -0,5 kg mąki tortowej
  • -1 szklanka gorącej wody
  • -125 g masła (ja dałam 100 g)
  • -jajko
  • -sól
  • Farsz mięsny:
  • -1 kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej, kurczaka, indyka)
  • -2 cebule
  • -sól, pieprz
  • -majeranek, zioła prowansalskie
  • -oliwa

Przygotowanie

Do miski wlewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy połowę mąki, mieszamy. Dodajemy jajko, sól oraz resztę mąki, mieszamy. Wyrabiamy krótko na elastyczne lecz nie klejące się ciasto.

Farsz:

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na maśle do zrumienienia, dodajemy zmielone mięso i smażymy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, doprawiamy do smaku. Odkładamy.*

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.

Z podanego przepisu wyszło mi 58 pierogów.

*Można również wcześniej ugotować mięso i zmielić je przez maszynkę ale myślę, że podany przeze mnie sposób jest szybszy w wykonaniu:)

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type