Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc wybierać pełnowartościowe produkty, które dadzą nam energii na cały dzień. Jednym z nich są płatki lub musli, które możemy zjeść z mlekiem lub jogurtem. Zawierają dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje nam uczucie sytości i energię na wiele godzin. Osobiście nie przepadam za sklepowymi mieszankami musli, zawierają dużo cukrów i innych przetworzonych składników. Ja swoją mieszankę robię samodzielnie w domu, ponieważ lubię eksperymentować i tworzyć swoje kompozycje smakowe. Na moim blogu pojawił się już jeden wpis z przepisem na domowe musli, dzisiaj chciałabym wam jednak przedstawić moją kolejną wersję zdrowych płatków na śniadanie.
Musli przygotowałam m.in. z płatków owsianych, orkiszowych i żytnich jak również z amarantusa ekspandowanego, płatków migdałowych i orzechów ziemnych, które uprażyłam z dodatkiem miodu. Gotową mieszankę połączyłam z innymi dodatkami i tak powstało moje domowe musli 🙂
Zrobienie domowego musli nie jest trudną i skomplikowaną czynnością, warto więc skusić się na jego przygotowanie 🙂
Domowe musli
Drukuj przepisSkładniki
- -1 szklanka płatków żytnich
- -1 szklanka płatków owsianych
- -1 szklanka płatków orkiszowych
- -0,5 szklanki amarantusu ekspandowanego
- -100 g płatków migdałowych
- -80 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- -garść rodzynek
- -50 g kandyzowanego ananasa
- -70 g słonecznika
- -5 łyżek płatków kokosowych
- -50 g sezamu
- -5 łyżek miodu
- -2 łyżki oleju
Przygotowanie
Do miski wsypujemy płatki żytnie, owsiane i orkiszowe, amarantus, płatki migdałowe, orzeszki ziemne, słonecznik i sezam. Dodajemy miód wymieszany z olejem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy na 2 blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut często mieszając. Po upieczeniu mieszamy z rodzynkami, ananasem i płatkami kokosowymi.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
Marzena
20 kwietnia 2015 at 12:51Takie musli to u mnie pozycja obowiązkowa :-)))
Obiad gotowy!
20 kwietnia 2015 at 13:35wow! żadne sklepowe muesli nie dorastają tym do pięt! tyle smakowitych składników, dodać mleko czy jogurt i zdrowe śniadanie w mig gotowe
Marta
21 kwietnia 2015 at 12:25Uwielbiam takie śniadania 🙂 dają mi energii na długi czas! 🙂
napiecyku
20 kwietnia 2015 at 15:08Najlepsze domowe, chętnie się poczęstuję 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
20 kwietnia 2015 at 23:18Uwielbiam śniadanka z musli w roli głównej 🙂
z majeczką w kuchni
21 kwietnia 2015 at 17:50Super sprawa takie domowe muesli
Marta
24 kwietnia 2015 at 23:24Ja jestem uzależniona od tego musli 🙂
Megly
26 kwietnia 2015 at 19:55Koniecznie muszę takie przygotować. Uwielbiam musli, a nigdy nie jadłam takiego domowego, jedynie kupione. Pozdrawiam 🙂
Marta
5 maja 2015 at 16:10Spróbuj koniecznie! Domowe musli nie równa się tym sprzedawanym w sklepie 🙂 Pozdrawiam również 🙂
Grzesiek
18 sierpnia 2016 at 18:51Właśnie zrobione. Mistrzostwo świata. Dzięki za inspirację!
Grzesiek
18 sierpnia 2016 at 19:14Aha, dodam jeszcze – nie róbcie tego na termoobiegu! Skutecznie przypalilo się u mnie to co było z brzegu 🙁
Joanna
11 września 2016 at 12:12Po 20 minutach musli było przypalone
Mojemusli
17 grudnia 2016 at 10:28Wygląda przepysznie 🙂 Świetne połączenie sezamu i miodu, idealne na zdrowe śniadanie. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Oby więcej takich przepisów, pozdrawiam!
swiat-orkiszu.pl
17 stycznia 2022 at 21:43Ja również chętnie spróbuję. 🙂