Przepis na najlepsze skrzydełka! W marynacie z miodu, ostrej papryki, ketchupu i sosu sojowego. W smaku są słodko -pikantne. Smakują rewelacyjnie – polecam wypróbować przepis na najbliższy obiad 🙂
Skrzydełka w słodko- pikantnej marynacie
Drukuj przepisSkładniki
- -15 skrzydełek z kurczaka
- -przyprawa do kurczaka
- -2 łyżki miodu
- -łyżeczka ostrej papryki
- -2 łyżki sosu sojowego
- -6 łyżek ketchupu pikantnego
- -2 łyżki oleju
Przygotowanie
Skrzydełka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka.
W misce mieszamy miód, ostrą paprykę, sos sojowy, ketchup i olej. Do marynaty przekładamy skrzydełka dobrze je obtaczając. Odkładamy do lodówki, przykryte folią na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie skrzydełka przekładamy na blaszkę do pieczenia (z marynatą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 75 minut, często polewając sosem (w połowie czasu skrzydełka przewracamy na drugą stronę).
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
11 maja 2015 at 05:36Pysznie zrobiłaś te skrzydełka 🙂
Marta
13 maja 2015 at 06:42Dzięki, skrzydełka wyszły znakomicie 🙂
Megly
11 maja 2015 at 05:55Jeju, właśnie mi przypomniałaś istnieniu skrzydełek. Tak dawno ich nie miałam okazji jeść. Wielka szkoda. Uwielbiam takie lekko pikantne marynaty, przełamanie słodką nutą. Z chęcią bym schrupała 😀 Pozdrowionka, miłego dnia 🙂
Marta
13 maja 2015 at 06:44Polecam zrobić takie skrzydełka, są wyjątkowo pyszne 🙂
Marta
11 maja 2015 at 11:09Jejciu, jak ja dawno nie jadłam skrzydełek 😉 A jeszcze takich mega apetycznie przyrumienionych to baaaardzo dawno 🙂
Krystyna
24 listopada 2016 at 08:13Pysznie jak zawsze – dzięki i pozdrawiam .
Marta
25 listopada 2016 at 18:02<3 <3 Ja również pozdrawiam :-)
ula
3 lipca 2018 at 09:46Ja wolę
z tą marynatę pałeczki, a nie skrzydełka. Też super wychodzą 🙂