Ciasto kokosowo malinowe
Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam.
Ciasto kokosowo - malinowe
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -380 g mąki pszennej, przesianej
- -2 łyżki (20 g) kakao
- -8 g (2 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia
- -6 dużych żółtek jaj
- -180 g cukru (ja dałam mniej, 150 g)
- -200 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
- Warstwa kokosowa:
- -6 dużych białek jaj
- -3/4 szklanki cukru
- -2 budynie śmietankowe ( 2x 40 g)
- -16 g cukru wanilinowego
- -160 g wiórków kokosowych
- -200 ml śmietanki 30%
- Dodatkowo:
- -500 g mrożonych (lub świeżych) malin
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy ciasto palcami.
Warstwa kokosowa:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wiórki wymieszane z budyniem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę kokosową wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy 45-55 minut w temp. 180°C.
Studzimy.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
15 maja 2015 at 13:00Świetne! Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło! 😉
Marzena
15 maja 2015 at 13:35Mniam pyszności 🙂
Megly
15 maja 2015 at 17:20Uwielbiam kokosowy posmak w ciastach. Ciekawe połączenie- maliny + kokos. Musi być bardzo dobry ten placek! Niestety nie mam już malin mrożonych, a na takie ogródkowe muszę jeszcze troszkę poczekać. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego (i smacznego) weekendu 🙂
Marta
19 maja 2015 at 20:13Zachęcam zrobić ciasto w sezonie na maliny 🙂
Marta
15 maja 2015 at 17:44Już nie mogę się doczekać kiedy będą maliny (w przyzwoitej cenie) 😉 Strasznie mnie ciekawi połączenie malin i kokosu 🙂
Marta
19 maja 2015 at 20:16Maliny z kokosem to idealne połączenie smakowe 🙂
Łucja
18 maja 2015 at 08:45Kokos i maliny! Nic więcej mi nie trzeba 🙂
Magda
23 lipca 2019 at 21:52Na jaką blaszkę jest przepis?
Faustyna
22 stycznia 2020 at 15:33Czy budynie mieszam ,suche z wiórkami?