Szarlotka po królewsku
Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam 🙂
Szarlotka po królewsku
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, u mnie z Młynomag
- Masa jabłkowa:
- -około 1,5 kg jabłek, (waga po obraniu) ja użyłam takich domowych ze słoika
- -2 galaretki cytrynowe
- Dodatkowo:
- -300 ml śmietany kremówki
- -200 g serka mascarpone
- -2 łyżki cukru pudru
- -wiórki kokosowe
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Masa jabłkowa:
Gotowe jabłka przekładamy go garnka (jeśli używamy świeżych, należy pokroić je w drobną kostkę i gotować do ich rozpadnięcia), doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy 2 galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Przekładamy do lodówki.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
kociołek-pyszności
28 sierpnia 2015 at 16:17Iście królewska szarlotka 🙂 Pysznie wygląda.
Marzena
29 sierpnia 2015 at 14:32Wygląda wspaniale 🙂 zjadłabym do kawki 🙂
z majeczką w kuchni
29 sierpnia 2015 at 21:41Szarlotka wygląda wspaniale, królewsko
Agnieszka - PolskaZupa
30 sierpnia 2015 at 12:10Robiłam kiedyś, jeszcze w czasach przedblogowych. Faktycznie pyszne, a że ładne, to widać u Ciebie 🙂
Obiad gotowy!
7 września 2015 at 07:22rozkoszne ciasto!
Marta
9 września 2015 at 12:50Dziękuję. Tak tak właśnie smakowało 🙂
ciasteczkowa
12 grudnia 2015 at 13:42Właśnie robie ją z Pani przepisu, zamieniłam jedynie galaretki na agrestowe ale mam nadzieje ze wyjdzie tak samo pyszna 🙂