Bardzo smaczny i szybki chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Z chrupiącą skórką i lekkim miąższem. Polecam
Chleb pszenno - orkiszowy
Drukuj przepisSkładniki
- -100 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam firmy Eko Hillar
- -350 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- -1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (310 ml)
- -20 g świeżych drożdży
- -1 płaska łyżeczka cukru
- -1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Do małej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól. Dodajemy rozczyn z drożdży i wodę, wyrabiamy łyżką lub dłońmi. Ciasto z początku powinno być dość lepkie.
Zagniatamy ciasto i wyrabiamy około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy bochenek, składając ciasto do środka i zalepiając końce.
Uformowany bochenek przekładamy do wysypanego mąką koszyka lub foremki (ja użyłam naczynia żaroodpornego, które wyłożyłam ściereczką i posypałam mąką) i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę lub rozgrzany kamień i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy około 30 minut lub do uzyskania skórki o odpowiednim stopniu wypieczenia.
Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu. Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
30 czerwca 2015 at 14:51Wspaniały chlebuś zrobiłaś 🙂
Marta
1 lipca 2015 at 09:42Dzięki, chleb wyszedł przepyszny 🙂