W mojej kuchni od jakiegoś czasu gości nowy gadżet, a jest nim kamień do pieczenia pizzy od firmy podstawki.pl. Wykonany z dobrej jakości granitu, który akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy upiec pizzę jak z najlepszych pizzerii. Kamień ma średnicę 38 cm i 1 cm grubości. Możemy oczywiście zamówić sobie inny kształt lub rozmiar dopasowany do naszego piekarnika.
Pieczenie pizzy na kamieniu jest dziecinnie proste, wystarczy wcześniej nagrzać kamień w piekarniku (przez 30 minut) położyć na nim pizzę i piec ją zaledwie 7 minut.
Upiekłam na nim kilka razy pizzę oraz chlebki pita i muszę powiedzieć, że ciasto jest rewelacyjnie chrupkie i dopieczone w zaledwie kilka chwil.
Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Jak się okazuje taki kamień nie tylko nadaje się do wypiekania pizzy 🙂
Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie na zwykłej blasze.
Jeżeli jesteście zainteresowani kupnem kamienia do pizzy to zapraszam was do odwiedzenia strony podstawki.pl gdzie możecie nabyć taki kamień.
PS: W środku znajdziecie przepis na 1 pyszną pizzę o średnicy 30 cm w sam raz na wypróbowanie kamienia 🙂
Pizza 30stka
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto
- -300 g mąki pszennej
- -3/4 szklanki ciepłej wody
- -15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
- -szczypta cukru
- -pół łyżeczki soli
- -2 łyżki oleju
- Dodatki (możecie użyć dowolnych)
- -3 łyżki pesto z bazylii
- -1 mała cebula
- -kilka plastrów salami
- -1 pomidor
- -garść czarnych oliwek
- -pół czerwonej papryki
- -ser żółty
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. W między czasie przygotować dodatki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Oliwki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki, usuwamy gniazda nasienne. Ser żółty ścieramy na tarce.Kamień do pizzy umieszczamy w piekarniku i nagrzewamy go w temp. 220 stopni przez 30 minut.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika i pieczemy ją około 7-10 minut. Możemy również przenieść sam placek na gorący kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego 🙂
Brak komentarzy