Bułeczki pełnoziarniste
Pyszne, proste do wykonania bułeczki pełnoziarniste. Idealne na śniadanie czy kolację.
Bułeczki pełnoziarniste
Drukuj przepisSkładniki
Przygotowanie
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, pół szklanki letniej wody oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy resztę wody, rozczyn z drożdży oraz sól. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
26 sierpnia 2015 at 15:28Wspaniałe bułeczki 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
27 sierpnia 2015 at 10:41Świetne, zapisuję przepis do wypróbowania 🙂