Sernik królewski to jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny 🙂
Sernik królewski
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -250 g mąki pszennej
- -100 g masła, zimnego
- -80 g cukru pudru
- -1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
- -1 żółtko
- -2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- -2 łyżki kakao
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- -1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- -5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- -185 g masła
- -1 szklanka cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- -łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- -bakalie - wedle uznania
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W dużej misce ucieramy masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim cały czas ubijając. Następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i bakalie.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce.
Smacznego 🙂
30 komentarzy
z majeczką w kuchni
20 września 2015 at 13:28Jeden z moich ulubionych, pyszny
Marzena
20 września 2015 at 19:06Martuś po prostu wspaniałe. Sernik mogę jeść zawsze 🙂
napiecyku
21 września 2015 at 14:39Piekłam go na komunię bratanicy, jeden z moich ulubionych 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
22 września 2015 at 14:29Ja też go bardzo lubię 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
23 września 2015 at 19:24Pamiętam jak dawno, dawno temu robiłam podobny, był pyszny, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
24 września 2015 at 15:06Prawdziwy król wśród serników 🙂
Teresa
25 listopada 2015 at 17:37Sernik pyszny i zawsze mi się udaje ,Pozdrawiam serdecznie.
Marta
4 grudnia 2015 at 23:30Ja również bardzo go lubię 🙂
Agata
21 grudnia 2015 at 18:29Czy ciasto musi być starte czy wystarczy aby nim wyleci blaszkę?
Marta
21 grudnia 2015 at 20:39Spód blachy można wylepić ciastem jak najbardziej:)
Paweł
23 grudnia 2015 at 11:24W przepisie jest niespójność. W składnikach 1 żółtko, a w przepisie „Dodajemy żółtka, jedno po drugim”. Proszę to poprawić, bo dzisiaj piekę sernik 🙂
Marta
23 grudnia 2015 at 11:37W cieście kruchym jest jedno żółtko a w masie serowej dodajemy 5 żółtek do masy serowej więc wszystko dobrze rozpisałam. Proszę doczytać 😉
Paweł
23 grudnia 2015 at 23:28Dzięki, już mi się dwoi przed oczami od tego gotowania 😉
Joanna
11 września 2022 at 20:56Czy może być twarog z wiaderka?
Kasia
23 grudnia 2015 at 21:34Witam a czy może być ser z wiaderka ale dobry?
Marta
23 grudnia 2015 at 21:42Tak, oczywiście można użyć dobrego sera z wiaderka 🙂
Iwona
25 grudnia 2015 at 13:27Co roku testowalam roznie przepisy, bo kazdy sernik wychodzil srednio fajny. Odtad bede sie trzymala tylko tego bo sernik wyszedl przepyszny. Wyrosl peiknie I nic nie opadl:)
Marta
29 grudnia 2015 at 22:22My również bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiam 🙂
Anna M.
26 grudnia 2015 at 00:12Sernik wyszedł przepyszny, jedynie miałam wrażenie że było troszkę za mało kruchego ciasta, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉 Polecam!
bella
19 grudnia 2016 at 14:28A ja będę robić ale z wiaderka se Piatnica
Ciekawe jak mi wyjdzie
Krzysia
20 grudnia 2016 at 21:45Witam przepis na jaki rozmiar blaszki?;)
Marta
21 grudnia 2016 at 09:01Witam,
Wymiary podane są w przepisie, blaszka około 25 x 35 cm.
XXX
22 grudnia 2016 at 21:35Witam. Mogłaby Pani powiedzieć, dlaczego kopiuje Pani czyjś autorski przepis? (I to słowo w słowo, tylko okrojony na mniejszą blachę?)
Marta
22 grudnia 2016 at 22:18Witam,
Na dole przepisu wyraźnie widnieje skąd zaczerpnęłam przepis..
Mariola
23 grudnia 2016 at 13:53Czy ser z wiaderka miesza się ze składnikami które Pani podała? Czy wystarczy ten ser tylko?
Marta
23 grudnia 2016 at 14:33Dodaje się wszystkie składniki.
Marcin
20 grudnia 2017 at 21:52Czy można pominąć budyń dodając np skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczana?
Marta
20 grudnia 2017 at 22:07Tak, można.
Marcin
22 grudnia 2017 at 19:12Skrobi rozumiem też 1 łyżkę?
Marta
22 grudnia 2017 at 20:20Tak