Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu tutaj. Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku 🙂 Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam 🙂
Ciasto drożdżowe
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki pszennej
- -15 g drożdży świeżych
- -pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- -50 g cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1 jajko
- -50 g roztopionego masła
- -szczypta soli
- Kruszonka:
- -50 g masła, miękkiego
- -100 mąki pszennej
- -50 g cukru
- -łyżeczka cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- -1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie
Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól. Mieszamy i odstawiamy.
Do kielicha urządzenia przekładamy mąkę, cukry, dodajemy przestudzone masło, resztę mleka, jajko i wyrośnięty rozczyn. Zamykamy pokrywę, włączmy urządzenie, klikamy program dough i klikamy przycisk On. Wyrabiamy. Gdy urządzenie skończy swoją pracę, wyłączamy je przyciskiem OFF, a ciasto ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Megly
27 czerwca 2017 at 07:54Nie miałam okazji jeszcze testować tego przepisu.
Bardzo fajna propozycja.
Gdzieś już widziałam podobne drożdżowe 😉
Smak – na pewno obłędny 🙂
Pozdrowionka 🙂
nocilas
9 lipca 2017 at 11:52Wygląda i smakuje pysznie 🙂
Kamil
14 lipca 2017 at 14:29Dzięki za przepis 🙂 Niby taki prosty przepis a nigdzie nie mogłem znaleźć 🙂
Mario
3 maja 2021 at 20:05Bardzo dobry przepis:) gratuluję.
Na bazie tego ciasta zrobiłem już 3 warianty z owocami . Z tego ciasta wyrastają również super chałki . W moim piekarniku po ukosie z podwójnej porcji wychodzi mega chała 48cm 🙂 pozdrawiam Mario
Kisia
11 listopada 2021 at 20:18Mega smaczne! Wyszlo idealne ;))