Bułki/ Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Domowa Piekarnia

Ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku 🙂 Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą.

drozdzowababka_drozdzowa

Ciasto drożdżowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -300 g mąki pszennej
  • -1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • -pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • -1 jajko
  • -50 g roztopionego masła
  • -45 g cukru
  • -1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko do posmarowania
  • -opcjonalnie garść rodzynek do ciasta
  • Kruszonka:
  • -50 g masła, miękkiego
  • -10 płaskich łyżek mąki
  • -4 łyżki cukru
  • -8 g opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę mleka, jajko, cukier oraz sól. Wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić do momentu kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (wierzch miski przykrywamy ściereczką).

Po tym czasie ponownie wyrabiamy (lekko) i przekładamy do keksówki ( o wymiarach 13 x 27) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    filizanka-smakow
    23 października 2014 at 22:04

    Ale bym zjadła. .. najlepiej jeszcze takie ciepłe. Mmm juz czuje ten zapach w całym domu. .. ;))

    • Reply
      Marta
      23 października 2014 at 22:51

      Zapraszam na kawałek drożdżówki 🙂

  • Reply
    Marzena
    24 października 2014 at 05:20

    Pyszna. Bardzo lubię drożdżowe 🙂

    • Reply
      Marta
      24 października 2014 at 12:22

      Wysyłam kawałeczek drożdżówki dla Ciebie 🙂

  • Reply
    Beata
    28 października 2014 at 20:50

    Patrząc na to ciasto wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa???dziękuję Ci, bo są to piękne wspomnienia,gdzie moja kochana babcia piekła dla swoich kochanych wnucząt

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type