Sałatki/ Sałatki bezmięsne

Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą

Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę z pieczonym kalafiorem, pomidorami, serem feta, rukolą i cieciorką. Kalafior upiekłam wcześniej z dodatkiem przyprawy curry i kurkumy, który stał się hitem w naszym domu, ponieważ smakuje przepysznie. Pierwsza porcja, którą upiekłam dzień wcześniej nie doczekała sałatki, ponieważ zjedliśmy go zaraz po upieczeniu 🙂 Dopiero dzień później udało mi się upiec kalafior ponownie i zrobić z niego sałatkę, która okazała się bardzo smaczna. Taką sałatkę możemy zjeść na drugie śniadanie lub kolację czy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na lunch do pracy.

Moją sałatkę podałam w salaterce ze sklepu Garneczki.pl serdecznie zapraszam was na ich stronę. Możecie zakupić tam m.in. wiele fajnych gadżetów kuchennych 😊😉

 

Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • -1 kalafior
  • -kilka łyżek oliwy lub oleju
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
  • -1 czerwona cebula
  • -garść pomidorków koktajlowych
  • -180 g sera feta
  • -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy
  • -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej
  • -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie)
  • Sos:
  • -4 łyżki oliwy lub oleju
  • -1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • -łyżeczka cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • -łyżeczka ostrej musztardy
  • -łyżka octu balsamicznego
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami, przekładamy do niej kalafior i mieszamy całość dokładnie. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy na niej różyczki kalafiora i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy. Czerwoną cebulę kroimy w półtalarki, pomidorki kroimy na pół, a ser feta w kostkę.

Do miski przekładamy wystudzony kalafior, rukolę, ser feta i resztę składników. Zalewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i posypujemy serem twardym np: pecorino romano

Sos:

W shakerze do sosów, który możecie kupić tutaj umieszczamy wszystkie składniki sosu. Zatrzaskujemy gumę i energicznym ruchem potrząsamy pojemnikiem. Po chwili mamy gotowy sos 🙂


Tarkowanie sera na tarce z garneczki.pl

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    piegusek
    3 lipca 2017 at 07:08

    taka sałatka napewno by mi smakowała ☺

  • Reply
    portal kulinarny
    10 lipca 2017 at 21:54

    W Internecie można znaleźć wiele inspiracji. Portale kulinarne to prawdziwa kopalnia dobrych pomysłów.

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type