Domowa wersja batoników musli. Są mega zdrowe, pożywne i bardzo smaczne, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Możemy zrobić je z ulubionych dodatków ja podaję wam moją ulubioną wersję 🙂 Z podanego przepisu wyjdzie wam około 16 batoników.
Batoniki musli
Drukuj przepisSkładniki
- -2 szklanki płatków owsianych
- -pół szklanki sezamu
- -pół szklanki słonecznika
- -pół szklanki żurawiny
- -pół szklanki moreli
- -pół szklanki orzechów nerkowca
- -pół szklanki płatków migdałowych
- -pół szklanki pestek dyni
- -200 ml miodu
- -100 g masła
- -100 g masła orzechowego
Przygotowanie
Do miski przesypujemy płatki owsiane, sezam, słoneczniki, żurawinę, pokrojone drobniej morele, posiekane orzechy nerkowca, pestki dyni i płatki migdałowe.
Na patelni rozpuszczamy masło i miód, zagotowujemy. Następnie przelewamy do miski, dodajemy również masło orzechowe i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Prostokątną formę (wymiary 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy masę bakaliową, wyrównujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Musli studzimy i kroimy na mniejsze części.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Agnieszka - PolskaZupa
9 września 2015 at 14:20Świetny pomysł na śniadanie czy szybką przekąskę. Bardzo mi odpowiada 🙂
Obiad gotowy!
10 września 2015 at 08:10zdrowe kalorie;) idealnie nadają się na przekąskę do pracy lub szkoły, myślę, że takie mogliby sprzedawać w sklepikach
Marta
13 września 2015 at 22:46A nawet powinni 🙂 Takie batoniki to samo zdrowie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
10 września 2015 at 09:04Pyszna i zdrowa przekąska 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:45Dokładnie 🙂
gin
11 września 2015 at 17:45Idealna przekąska w ciągu zabieganego dnia 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:41Zdrowa i bardzo smaczna 🙂