Bananowa chmurka
Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki 🙂
Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową chmurkę wszystkim fanom bananów i nie tylko :-).
Bananowa chmurka
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -3 żółtka
- -30 g cukru pudru
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
- -150 g mąki pszennej
- -100 g masła
- Galaretka z bananami i ananasem:
- -około 8 - 10 bananów
- -1 puszka ananasów (około 400 g waga całej puszki)
- -3 cytrynowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- -3 szklanki wrzącej wody
- Krem śmietankowy z wanilią:
- -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej
- -250 g serka mascarpone, schłodzonego
- -3 łyżki cukru pudru
- -1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- Czekoladowa beza:
- -3 białka, w temperaturze pokojowej
- -150 g cukru
- -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ręcznie lub robotem. Formujemny w kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut.
Prostokątną blachę o wymiarach około 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemny na prostokąt, wykładamy na dno formy i wyrównujemy. Następnie nakłuwamy widelcem i chłodzimy lodówce przez około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 20 minut (do zezłocenia i wypieczenia ciasta). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Galaretka z bananami i ananasem:
3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzacej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Banany obieramy ze skórki, większe kroimy wzdłuż na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Plastry ananasa kroimy na cząstki. Banany układamy na kruchym ciaście, jeden przy drugim, w wolne miejsca wciskamy kawałki ananasa. Tężejącą galaretkę przelewamy na owoce, wyrównujemny, przekładamy do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią:
Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę.
Czekoladowa beza:
Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnej pianki. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koncu dodajemy roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie mieszamy szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia!).
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce gdy zmięknie od kremu.
Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).
4 komentarze
Marzena
3 listopada 2015 at 14:10Martuś wspaniałe ciasto. Z pewnością jest pyszne 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
5 listopada 2015 at 11:28Wygląda cudownie, pewnie powala smakiem 🙂
Marta
9 listopada 2015 at 23:25Oj powala i to bardzo. Jest mega smaczne 🙂
Agnieszka - Polska Zupa
6 listopada 2015 at 22:43fanką bananowych ciast nie jestem, ale kawałeczek chętnie bym zjadła, bo wygląda smakowicie 🙂