Witajcie kochani,
Tak jak większa część z was ostatnio zauważyła na facebooku opublikowałam zdjęcie nowej książki kucharskiej, którą sklep Lidl Polska przygotował dla swoich klientów z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Od poniedziałku jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki, którą otrzymałam jeszcze przed premierą, aby móc ją pokazać wam i podzielić się jej opinią.
Książka będzie dostępna w wszystkich sklepach Lidl Polska od poniedziałku 23 listopada do 24 grudnia (lub do wyczerpania zapasów). Do rozdania jest aż dwa miliony egzemplarzy. Co należy zrobić aby ją zdobyć? Wystarczy robić zakupy w sklepach Lidl i zebrać sześć naklejek. Każda naklejka będzie wydawana za zakupy o wartości minimum 50 zł. Po zebraniu wszystkich naklejek otrzymamy książkę za 1 grosz, a teraz przejdźmy do gwiazdy tego wpisu :).
Książka „Ryby są super” posiada prawie 300 stron, a w niej zgromadzono aż 80 zupełnie nowych przepisów na ryby i owoce morza.
Na początku książki znajdziemy „rybne ABC” a w nim m.in:
-najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa.
-porady po czym poznać, że ryba jest świeża
-jak zabrać się za rybę
-sposoby przyrządzania ryb
W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.:
-przystawki
-zupy
-dania główne
-święta
-grill
-owoce morza
Znajdziemy w niej m.in przepis na pyszną rybną tortillę, bądź kołaczki rybne według przepisu Doroty Wellman (co to kołaczki dowiecie się z książki), foto gotowego przepisu poniżej.
Prawda że wygląda zachęcająco? 🙂 to tylko jeden z wielu świetnych przepisów, które można znaleźć w tej książce.
Dla rybnych skrytożerców i nie tylko polecam wydanie z czystym sumieniem. Przecież każdy wie że ryby są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Mięso ryb przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Udowodniono, że ryby poprawiają nastrój, sprzyjając produkcji serotoniny, więc kochani kto chce być zdrowy i mieć dobry nastrój zachęcam do przyrządzania potraw z rybą w roli głównej 🙂
Poza samymi przepisami opublikowane w książce zdjęcia są naprawdę pierwszej klasy, co widać na załączonym obrazku 🙂 . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów.
Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady 🙂 , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach 🙂
Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu.
10 komentarzy
Marzena
20 listopada 2015 at 06:20Fajna książka 🙂
Marta
4 grudnia 2015 at 23:32Książka jest suuper wydana, zawiera same świetne przepisy 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
21 listopada 2015 at 02:01Zapowiada się ciekawie 🙂
Marta
4 grudnia 2015 at 23:33Jest bardzo ciekawa, serdecznie polecam 🙂
napiecyku
23 listopada 2015 at 20:56Chętnie poczytam, piękne wydanie 🙂
z majeczką w kuchni
27 listopada 2015 at 23:31Świetna, ryb robię bardzo dużo, przydałaby mi się
Justyna
1 grudnia 2015 at 20:14A mogłaby Pani wrzucić przepis na te kołaczki rybne? wyglądają pysznie
Marta
4 grudnia 2015 at 23:29Postaram się wykonać je w najbliższym czasie i wrzucić przepis na bloga 🙂
Pozdrawiam 🙂
Alicja Kowalska
22 grudnia 2015 at 15:14Dziś chciałam zrobić sandacza w suszonych grzybach i …..zgłupiałam W przepisie (str.196 w „Ryby są super” zalecają pół kilograma suszonych grzybów (500g). Czy to nie za dużo do 500g sandacza? Przecież po namoczeniu i ugotowaniu 500g suszonych grzybów zrobi się ich dobrze ponad kilogram. Nie ma tam pomyłki?!!
Pozycje Obowiązkowe
17 stycznia 2016 at 13:24Świetna książka! http://pozycjeobowiazkowe.blogspot.com/2016/01/ryby-prosza-o-gos.html