Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną, dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Ciasto urozmaiciłam dodając do niego prażone płatki migdałowe oraz odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie 😀 Polecam do kawy jak i na świąteczny stół 🙂

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • -puszka masy orzechowej
  • -600 ml śmietany kremówki
  • -4 łyżeczki żelatyny
  • -2-3 łyżki cukru pudru
  • -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • -100 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (wymiary około 26 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywny krem pod koniec dodając cukier puder. Do żelatyny dodajemy odrobinę ubitej śmietany w dwóch turach następnie całość delikatnie wlewamy do kremu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.

Wykonanie:

Spód biszkoptu smarujemy masą orzechową, na nią wykładamy większą część ubitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy.

Wierzch smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego a na nim wykładamy resztę śmietany. Całość posypujemy uprażonymi migdałami.

Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    29 listopada 2015 at 08:53

    Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie słodkości 🙂

    • Reply
      Marta
      4 grudnia 2015 at 23:34

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    29 listopada 2015 at 14:53

    Ostatnie zdjęcie wygrywa wszystko 😉

  • Reply
    Monika
    13 grudnia 2015 at 09:43

    Ale jak to rzucamy? I nic mu się nie stanie? Przepis bardzo fajny i zamierzam go zrobić w następny weekend 😉

    • Reply
      Marta
      14 grudnia 2015 at 16:38

      Nie, nic mu się nie stanie 🙂 wystarczy, że zaraz po upieczeniu rzucisz go razem z blaszką na podłogę i odłożysz do wystudzenia:) zachęcam wypróbować przepis 🙂

  • Reply
    Wiki
    13 kwietnia 2016 at 13:42

    Ciacho prezentuje się wybornie 😉 uwielbiam biszkopty.. i te migdały! Już kompletuję składniki, oby i mnie wyszło takie piękne ciasto . Dzięki za przepis 😉

  • Reply
    Robert
    26 grudnia 2017 at 16:47

    ,, Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości” o co z tym chodzi?

    • Reply
      Marta
      28 grudnia 2017 at 09:19

      Po upieczeniu formę (razem z biszkoptem) rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.