Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną, dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Ciasto urozmaiciłam dodając do niego prażone płatki migdałowe oraz odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie 😀 Polecam do kawy jak i na świąteczny stół 🙂

Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • -puszka masy orzechowej
  • -600 ml śmietany kremówki
  • -4 łyżeczki żelatyny
  • -2-3 łyżki cukru pudru
  • -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • -100 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (wymiary około 26 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywny krem pod koniec dodając cukier puder. Do żelatyny dodajemy odrobinę ubitej śmietany w dwóch turach następnie całość delikatnie wlewamy do kremu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.

Wykonanie:

Spód biszkoptu smarujemy masą orzechową, na nią wykładamy większą część ubitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy.

Wierzch smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego a na nim wykładamy resztę śmietany. Całość posypujemy uprażonymi migdałami.

Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    29 listopada 2015 at 08:53

    Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie słodkości 🙂

    • Reply
      Marta
      4 grudnia 2015 at 23:34

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    29 listopada 2015 at 14:53

    Ostatnie zdjęcie wygrywa wszystko 😉

  • Reply
    Monika
    13 grudnia 2015 at 09:43

    Ale jak to rzucamy? I nic mu się nie stanie? Przepis bardzo fajny i zamierzam go zrobić w następny weekend 😉

    • Reply
      Marta
      14 grudnia 2015 at 16:38

      Nie, nic mu się nie stanie 🙂 wystarczy, że zaraz po upieczeniu rzucisz go razem z blaszką na podłogę i odłożysz do wystudzenia:) zachęcam wypróbować przepis 🙂

  • Reply
    Wiki
    13 kwietnia 2016 at 13:42

    Ciacho prezentuje się wybornie 😉 uwielbiam biszkopty.. i te migdały! Już kompletuję składniki, oby i mnie wyszło takie piękne ciasto . Dzięki za przepis 😉

  • Reply
    Robert
    26 grudnia 2017 at 16:47

    ,, Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości” o co z tym chodzi?

    • Reply
      Marta
      28 grudnia 2017 at 09:19

      Po upieczeniu formę (razem z biszkoptem) rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type