Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną
Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną, dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Ciasto urozmaiciłam dodając do niego prażone płatki migdałowe oraz odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie 😀 Polecam do kawy jak i na świąteczny stół 🙂
Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -7 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1 szklanka mąki pszennej
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -puszka masy orzechowej
- -600 ml śmietany kremówki
- -4 łyżeczki żelatyny
- -2-3 łyżki cukru pudru
- -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- -100 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (wymiary około 26 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywny krem pod koniec dodając cukier puder. Do żelatyny dodajemy odrobinę ubitej śmietany w dwóch turach następnie całość delikatnie wlewamy do kremu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Wykonanie:
Spód biszkoptu smarujemy masą orzechową, na nią wykładamy większą część ubitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy.
Wierzch smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego a na nim wykładamy resztę śmietany. Całość posypujemy uprażonymi migdałami.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
29 listopada 2015 at 08:53Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie słodkości 🙂
Marta
4 grudnia 2015 at 23:34Dziękuję 🙂
http://cynamon.net.pl
29 listopada 2015 at 14:53Ostatnie zdjęcie wygrywa wszystko 😉
Monika
13 grudnia 2015 at 09:43Ale jak to rzucamy? I nic mu się nie stanie? Przepis bardzo fajny i zamierzam go zrobić w następny weekend 😉
Marta
14 grudnia 2015 at 16:38Nie, nic mu się nie stanie 🙂 wystarczy, że zaraz po upieczeniu rzucisz go razem z blaszką na podłogę i odłożysz do wystudzenia:) zachęcam wypróbować przepis 🙂
Wiki
13 kwietnia 2016 at 13:42Ciacho prezentuje się wybornie 😉 uwielbiam biszkopty.. i te migdały! Już kompletuję składniki, oby i mnie wyszło takie piękne ciasto . Dzięki za przepis 😉
Robert
26 grudnia 2017 at 16:47,, Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości” o co z tym chodzi?
Marta
28 grudnia 2017 at 09:19Po upieczeniu formę (razem z biszkoptem) rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie.