Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami, witam wszystkich w Nowym Roku 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wspaniały sernik na kruchym cieście z dodatkiem wiśni. Co prawda upiekłam go jeszcze przed świętami ale dopiero teraz przypomniał mi się przepis 🙂 Do upieczenia sernika możecie użyć osuszonych wiśni z kompotu lub mrożonych jeżeli takie posiadacie 🙂 Ciacho jest naprawdę bardzo dobre, wychodzi cała duża podzielna blacha, która starczy do poczęstowania wszystkich łasuchów lubiących słodkości 🙂
Sernik z wiśniami
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -500 g mąki pszennej
- -250 g masła
- -5 żółtek
- -150 g cukru pudru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego
- -1 łyżka kwaśnej śmietany
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- Masa serowa:
- -1 kg twarogu sernikowego
- -125 g cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego
- -3 jajka
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżka mąki pszennej
- -100 g rozpuszczonego masła
- -sok z 1/2 cytryny
- -2 słoiki wiśni w kompocie (możecie użyć wiśni mrożonych, tak jak ja, należy je wtedy rozmrozić i dobrze odsączyć z soku)
- Piana z białek:
- -5 białek
- -150 g cukru
- -sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część wstawiamy do lodówki na godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do prostokątnej formy ( wymiary około 25 x 30 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 i pieczemy około 10-15 minut (ciasto ma być delikatnie złote). Upieczony spód studzimy.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.
Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu (lub z soku po rozmrożeniu) i układamy na masie serowej.
Piana z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Pod sam koniec dodając sok z cytryny.
Wykonanie:
Ubitą pianę rozkładamy na masie serowej z wiśniami.
Na całości ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu i wystudzenia ciasta najlepiej jest wstawić je do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
3 stycznia 2016 at 17:08Martuś świetny ten serniczek, z pewnością jest pyszny, zapisuje sobie przepis 🙂
marcela
3 stycznia 2016 at 17:56Bardzo ładnie wygląda upiekę go na pewno
Ania - Kto ugości moich gości?
3 stycznia 2016 at 18:34Wspaniały! Ciacho zdecydowanie w moim guście 🙂
napiecyku
3 stycznia 2016 at 21:44Serniki na kruchym cieście najlepsze 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
4 stycznia 2016 at 01:42Już samym wyglądem kusi niesamowicie 🙂