Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Same naleśniki możecie przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przygotować farsz i zapiec. W ten sposób zaoszczędzicie na czasie i w szybki sposób przygotujecie obiad w ciągu dnia. 

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4-6

Składniki

  • Naleśniki:
  • -3 szklanki mąki pszennej
  • -1,5 szklanki mleka
  • -1,5 szklanki wody gazowanej
  • -3 jajka
  • -łyżka oleju
  • -szczypta soli
  • Nadzienie:
  • -2 cebule
  • -0,5 kg pieczarek
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -1 pierś z kurczaka (około 500 g)
  • -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
  • -łyżeczka tymianku
  • -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • Sos serowy:
  • -1 serek topiony (100 g)
  • -pół szklanki mleka
  • -250 ml śmietany kremówki 18 %
  • -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella)
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Naleśniki:

Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut.

Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

Nadzienie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odkładamy. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Suszone pomidory również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do zrumienienia. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pieczarki z cebulą. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany szpinak i suszone pomidory, smażymy jeszcze kilka minut. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy.

Wykonanie:

Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu. Zwijamy ściśle w rulon i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość polewamy sosem serowym.

Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-20 minut.

Sos serowy:

W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę. Dodajemy serek topiony i starty ser. Mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Hanna
    14 lutego 2018 at 13:31

    Witam. Czy do tych naleśników może być szpinak mrożony? Jeżeli tak to ile gram? Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      14 lutego 2018 at 13:51

      Może być mrożony szpinak. Należy wtedy dodać całe opakowanie około 400 g).
      Pozdrawiam

  • Reply
    Hanna
    15 lutego 2018 at 21:51

    Dziękuję

  • Reply
    Aleksandra
    26 lutego 2018 at 15:17

    Przepysznie wyglądają! ja bym jeszcze dodała trochę szpinaku, bo coś za mną chodzi ostatnio!

  • Reply
    Kasia
    5 listopada 2020 at 16:52

    Bardzo lubimy naleśniki, ale zwykle przyrządzam je na słodko- z serem, owocami lub z dżemem owocowym. Zawsze szybko znikają z talerzy. Zawsze ciekawiły mnie w innym wydaniu więc postanowiłam wypróbować przepis. Obiad wyszedł przepyszny, moje dzieci były zachwycone. Jedynym minusem jest czas przygotowania 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.