Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Mięciutkie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można robić je z owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Polecam.
Ciasto z rabarbarem na maślance
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -3 jajka
- -1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- -1 szklanka maślanki
- -pół szklanki oleju rzepakowego
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,
- -350 g rabarbaru (mogą być tez inne owoce sezonowe)
- Kruszonka:
- -50 g masła
- -10 łyżek mąki pszennej
- -4 łyżki cukru
- -1 cukier wanilinowy - 16 g
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odkładamy.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca pianka.
Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim - cały czas ubijając. Powoli wlewamy olej i ubijamy.
Na zmianę dodajemy do ciasta maślankę i przesianą mąkę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka
Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, by powstała kruszonka.
Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie i może powstać zakalec).
Smacznego 🙂
3 komentarze
Kulinarne Inspiracje
30 czerwca 2014 at 16:56Mniam mniam mniam!
Beata
30 kwietnia 2016 at 18:38Czy do kruszonki nie trzeba jajka?
Marta
30 kwietnia 2016 at 19:27Nie trzeba.