Makowiec zawijany
Makowiec zawijany, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat 🙂 Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny, ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół 🙂
Makowiec zawijany
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -3 szklanki mąki pszennej
- -180 ml letniego mleka
- -150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- -6 żółtek
- -45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- -6 łyżek cukru
- -pół łyżeczki soli
- -1,5 łyżki spirytusu (lub wódki)
- -ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Masa makowa:
- -500 g maku
- -170 g cukru
- -100 g rodzynek
- -50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- -3 łyżki miodu
- -2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- -1 łyżeczka cynamonu
- -1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- -pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- -6 białek
- Lukier:
- -1 szklanka cukru pudru
- -około 5 łyżek soku z cytryny
- -suchy mak do posypania ciasta
Przygotowanie
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą do jego przykrycia. Gotować przez 10 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka, które pozostały z ciasta.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każde rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, pozostawić około 2 cm od brzegu ciasta. Zwinąć w roladę, końce boków podłożyć pod spód. Każdy makowiec przełożyć na papier do pieczenia posmarowany odrobiną oleju, zwinąć w niego dwukrotnie ciasto, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce od piekarnika w sporych odstępach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut do złoto- brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć i lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać makiem.
Lukier:
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie za gęsty - dodać więcej soku z cytryny, a gdy będzie za rzadki- dodać więcej cukru pudru. Wierzch posypać suchym makiem.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Szefowa w swojej kuchni ;-)
23 grudnia 2014 at 14:34Obowiązkowy smak na Święta. Ja postawiłam na makowe mini zawijańce. 🙂
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
23 grudnia 2014 at 14:37U mnie też jest zawsze 🙂 Pysznie wygląda!
Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego 🙂
Marta
25 grudnia 2014 at 13:40Dziękuję za piękne życzenia 🙂 wesołych Świąt 🙂
Marzena
23 grudnia 2014 at 21:19Marto makowiec wyszedł Ci idealny 🙂 cudownych Świąt życzę, pełnych magii i rodzinnego ciepła 🙂
Marta
25 grudnia 2014 at 13:38Dziękuję kochana 🙂 wesołych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂
Natalia
24 grudnia 2014 at 02:07Wygląda perfekcyjnie! Wesołych i przepysznych Świąt 🙂
Marta
25 grudnia 2014 at 13:37Dzięki 🙂 Ja również życzę Wesołych Świąt 🙂
Małgosia-napiecyku
24 grudnia 2014 at 13:34Piękny zawijaniec 🙂 Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki 🙂
Marta
25 grudnia 2014 at 13:36Dziękuję 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Aneta
21 grudnia 2017 at 17:25Co zrobić jeśli skórka odkleja się od maku??:)
Marta
21 grudnia 2017 at 23:15W sensie po upieczeniu?
pokrowce ogrodowe
11 czerwca 2019 at 20:01uwielbiam makowe rolady!
kuba
24 grudnia 2020 at 21:36Maku starczyło na dwa ale na bogato. Ciężko się było ciasta doszukać