Sałatka z pęczakiem i warzywami – pomidory, oliwki i sere feta. Dodałam do niej również kawałek piersi z kurczaka, którą upiekłam wcześniej na kanapki (mięso możecie pominąć). Sałatka idealna na drugie śniadanie, do pracy lub kolację.
Sałatka z pęczakiem i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- -100 g kaszy pęczak (lub innej np. kuskus, bulgur)
- -2 garści czarnych oliwek
- -2 pomidory
- -100 g sera feta
- -garść kukurydzy
- -pół piersi z kurczaka (można pominąć)
- Sos:
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- -sok z połowy cytryny
- -łyżeczka miodu
- -sól, pieprz
- -bazylia (świeża lub suszona)
Przygotowanie
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Oliwki kroimy na pół, pomidory i fetę w kostkę. W misce mieszamy kaszę z warzywami i serem. Pierś (wcześniej upieczoną lub gotowaną) kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy i mieszamy.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
18 lutego 2016 at 22:04Super danie, bardzo takie lubię 🙂 pysznie i zdrowo 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
19 lutego 2016 at 00:38Po prostu pyszna 🙂