Kotleciki z piersi kurczaka to trochę inna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania.
Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- Kotleciki:
- -1 duża pierś z kurczaka
- -400 g pieczarek
- -ser żółty 100 g
- -3 jajka
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -2 łyżki mąki pszennej
- -vegeta
- -pieprz, sól
- Pieczony ryż:
- -2 szklanki ryżu
- Zalewa:
- -5 szklanek wody
- -0,5 kostki masła
- -5 łyżek pikantnego ketchupu
- -3 ząbki czosnku
- -pół łyżki vegety, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
- Dodatkowo:
- -2-3 marchewki
- -1 cebula
Przygotowanie
Kotleciki:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na patelni.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka dodając obie mąki, dokładnie mieszamy.
Dodajemy do masy jajecznej pierś z kurczaka, podsmażone pieczarki, żółty ser starty na tarce i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę łyżką formując zgrabne kotleciki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Pieczony ryż
Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy starkowane marchewki i cebulę pokrojoną w kostkę.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy i zalewamy nią przygotowany ryż z warzywami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 min aby ryż był wystarczająco miękki.
Kotleciki podajemy z upieczonym ryżem i dowolną surówką.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy