Jabłkowa owsianka
Moja ulubiona owsianka! Gęsta, z dodatkiem jabłek, cynamonu i miodu. Już dzień wcześniej zaczynamy jej przygotowanie, a dokładnie wieczorem kiedy musimy zalać płatki owsiane wodą i pozostawić do rana. Na drugi dzień wystarczy tylko dolać mleko, zagotować i dodać starte jabłka. W tej wersji lubię ją najbardziej, ale smaki możemy zmieniać dowolnie, zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi. Polecam taką owsiankę na śniadanie, u mnie gości ona niemal codziennie 🙂
Jabłkowa owsianka
Drukuj przepisSkładniki
- -0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- -1 szklanka wody
- -1 szklanka mleka
- -1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- -łyżeczka cynamonu
- -garść rodzynek
- -1 łyżka miodu
- Dodatkowo:
- -dowolne owoce do podania
Przygotowanie
Płatki przesypujemy do garneczka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia rano do namoczonej owsianki dolewamy mleko, zagotowujemy. W między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do owsianki razem cynamonem i rodzynkami. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodajemy miód.
Owsiankę podajemy z dowolnymi owocami.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Megly
19 września 2016 at 08:33Ja dziś na śniadanko miałam podobną owsiankę, tyle, że w wersji intensywnie… malinowej 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Marta
19 września 2016 at 18:36Świetny przepis na owsiankę 😉 Dzięki 😉