Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Jeśli macie jeszcze trochę wiśni w swojej spiżarni, gorąco zachęcam do zrobienia ciasta dla swojej rodzinki lub przyjaciół na pewno im posmakuje 😀
Kostka wiśniowa
Drukuj przepisSkładniki
- Kakaowe blaty:
- -1 szklanka cukru
- -3 łyżki kakao
- -3/4 szklanki oleju
- -pół szklanki wody
- Dodatkowo:
- -5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem wiśniowy:
- -500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- -800 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- -2 łyżki soku z cytryny
- -5 łyżek cukru
- -około 100 ml wody
- -24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
- Czekoladowy sos (ganache):
- -125 ml śmietany kremówki 30%
- -125 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo:
- -wiśnie do dekoracji
- -pół szklanki cherry brandy lub amaretto (ja nasączyłam delikatnie lekką herbatą, ponieważ ciasto wychodzi bardzo puszyste i miękkie)
Przygotowanie
Kakaowe blaty:
Cukier, kakao, olej i wodę umieścić w małym garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno (boków niczym nie smarować). Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.
Krem wiśniowy:
Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree.
W małym garnuszku żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w mikrofali). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).
W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).
Czekoladowy sos (ganache):
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.
Wykonanie:
Na dużej tacy ułożyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewając po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.
Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę, udekorować wiśniami. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
19 komentarzy
gin
21 lipca 2014 at 18:49Mmm, wygląda pysznie. Śliczny kolor ma ten krem 🙂
Marta
22 lipca 2014 at 09:40Dziękuję 🙂
Ania
21 lipca 2014 at 20:22…i równie pysznie smakuje – miałam okazje skosztować powyższy wypiek 😉
ZuzaJ
30 lipca 2014 at 20:32Ile śmietany potrzeba do kremu? Nie została wymieniona w liście składników 🙂
Marta
31 lipca 2014 at 00:28Dopiero zauważyłam, że nie dopisałam 🙂 Dziękuje za czujność, przepis poprawiony. Śmietany potrzeba 500 ml (30 %).
Smakowisko
3 września 2014 at 07:45Wygląda pysznie 😉
ladylaura
21 września 2014 at 10:48Cudowne.
Megly
24 września 2014 at 21:03Jeju, Jeju. Wygląda bosko. Gdyby nie czerwona masa to przypominała by ta kosteczka troszkę szwardzwalda. Pycha, według mnie doskonałe połączenie smaków. Uwielbiam wiśnie w wypiekach 🙂
Pozdrawiam. Zapraszam w wolnej chwili do mnie 🙂
Marta
25 września 2014 at 23:55Dziękuję. Było przepyszne. Szkoda, że sezon na wiśnie już dawno się skończył.
Konczi i Szpileczka
30 października 2014 at 08:42Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
Mm
24 marca 2018 at 22:37Czy można użyć wiśni ze sloika?jeśli tak to o ile mniej dać cukru
Marta
26 marca 2018 at 08:17Niestety nie.
lili
17 sierpnia 2018 at 17:29Wypadaloby zaznaczyc,ze przepis pochodzi ze strony Mojewypieki.
Marta
17 sierpnia 2018 at 20:12Wypadałoby doczytać na dole skąd pochodzi przepis …;)
ewa
20 marca 2019 at 11:34Wypadaloby zaznaczyc,ze przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
ewa
20 marca 2019 at 11:46Tak,ma Pani racje ,nie doczytalam.Przepraszam.Jest napisane skad pochodzi przepis.
Joanna
25 maja 2019 at 15:49Ciasto fenomenalne. Zarowno pod względem smaku jak i wyglądu. Zaspokaja najbardziej wybrednych:-) sprawdzilam rowniez z wisniami ze sloika i jest bardzo smaczne ale nie ma tego pieknego rozowego koloru. Pozdrawiam:-)
Aneta
3 lutego 2021 at 16:42Witam, mam pytanko upadło mi ciasto w trakcie pieczenia i nie rozumie dlaczego . Moge prosić o pomoc co mogło sie stać ?
Pozdrawiam
Goch
19 marca 2021 at 14:44Zaczerpnięty? Skopiowany z Moje wypieki.