W sierpniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach Akademii Smaków Sokołów, których tematem przewodnim było odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami. Pierwsza część spotkania odbyła się w nietypowym miejscu – w zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec, w której mieści się Brofaktura – browar restauracyjny.
Tam, główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził nas po jego zakątkach i szczegółowo przestawił proces warzenia. Każdy z nas miał okazję skosztować słodu jęczmiennego oraz prasowanego chmielu. Zaserwowano nam 4 rodzaje piwa:
-piwo Kupieckie
-Rozkoszne czyli Hefeweizen
-Sir Szyszunie oraz
-This is.. Mlecyk z mniszkiem lekarskim
Wszystkie wymienione piwa warzone są w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi. Moim faworytem było piwo z mniszkiem lekarskim – This is… Mlecyk.
Druga część spotkania odbyła się w siedzibie Akademi Smaku Sokołów w Dworku Ziemiańskim mieszczącym się w Woli Suchożerbskiej. Tam w swobodnej atmosferze garden party wraz z szefem kuchni Dominikiem Moskalenko poznaliśmy tajniki sezonowania wołowiny. Dominik podkreślił, że jakość mięsa decyduje ostatecznie o smaku i wartości przygotowanej potrawy. Okazuje się, że najbardziej cenioną wołowiną jest ta dojrzewająca, którą ma w swojej ofercie właśnie firma Sokołów.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
-orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi
-polędwicę wołową marynowaną w piwie z chrupiącymi sałatami
-burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego
W trakcie spotkania poznaliśmy kolejne gatunki piwa , które zaprezentował nam Rafał Batorowicz – pracownik firmy Sokołów, a prywatnie pasjonat browarnictwa. Z trzech zaserwowanych piw moim faworytem był belgijski lambik o intensywnym smaku malin.
Cale spotkanie minęło w miłej i przyjemnej atmosferze z świetnymi ludźmi. Dziękuję firmie Sokołów za zaproszenie, za super spędzony czas i rozwijanie swojej wiedzy w dziedzinie kulinarii.
Dziękuje firmie Sokołów za udostępnienie zdjęć jak również filmu, który możecie obejrzeć poniżej 🙂
1 Komentarz
Megly
4 września 2017 at 16:35Wybrałoby się chętnie.
Spotkanie jak się patrzy.
Niezwykle fajna atmosfera – to widać wręcz.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂