Warsztaty/ Wydarzenia

Relacja z spotkania Akademia Smaku Sokołów i Brofaktura

W sierpniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach Akademii Smaków Sokołów, których tematem przewodnim było odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami. Pierwsza część spotkania odbyła się w nietypowym miejscu – w zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec, w której mieści się Brofaktura – browar restauracyjny.

 

Tam, główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził nas po jego zakątkach i szczegółowo przestawił proces warzenia. Każdy z nas miał okazję skosztować słodu jęczmiennego oraz prasowanego chmielu. Zaserwowano nam 4  rodzaje piwa:

-piwo Kupieckie
-Rozkoszne czyli Hefeweizen
-Sir Szyszunie oraz
-This is.. Mlecyk z mniszkiem lekarskim

Wszystkie wymienione piwa warzone są w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi  przekąskami mięsnymi. Moim faworytem było piwo z mniszkiem lekarskim – This is… Mlecyk.

Druga część spotkania odbyła się w siedzibie Akademi Smaku Sokołów w Dworku Ziemiańskim mieszczącym się w Woli Suchożerbskiej. Tam w swobodnej atmosferze garden party wraz z szefem kuchni Dominikiem Moskalenko poznaliśmy tajniki sezonowania wołowiny. Dominik podkreślił, że jakość mięsa decyduje ostatecznie o smaku i wartości przygotowanej potrawy. Okazuje się, że najbardziej cenioną wołowiną jest ta dojrzewająca, którą ma w swojej ofercie właśnie firma Sokołów.

W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:

-orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi
-polędwicę wołową marynowaną w piwie z chrupiącymi sałatami
-burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego

 

W trakcie spotkania poznaliśmy kolejne gatunki piwa , które zaprezentował nam Rafał Batorowicz – pracownik firmy Sokołów, a prywatnie pasjonat browarnictwa. Z trzech zaserwowanych piw moim faworytem był belgijski lambik o intensywnym smaku malin.

Cale spotkanie minęło w miłej i przyjemnej atmosferze z świetnymi ludźmi. Dziękuję firmie Sokołów za zaproszenie, za super spędzony czas i rozwijanie swojej wiedzy w dziedzinie kulinarii.

Dziękuje firmie Sokołów za udostępnienie zdjęć jak również filmu, który możecie obejrzeć poniżej 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Megly
    4 września 2017 at 16:35

    Wybrałoby się chętnie.
    Spotkanie jak się patrzy.
    Niezwykle fajna atmosfera – to widać wręcz.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.