Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski. Piernik przełożony jest powidłami śliwkowymi, obłożony masą marcepanową i oblany polewą czekoladową z orzechami włoskimi – istne szaleństwo! 🙂 Przepis pochodzi z książki Lidla pt.: „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” Piernik ten przygotowywałam rok temu na warsztatach z Pawłem Małeckim. Już wtedy bardzo mi posmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny. Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje 🙂
Piernik staropolski
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -200 g masła
- -150 g miodu
- -40 g przyprawy do piernika
- -15 g kakao
- -3 szczypty kardamonu
- -1/2 łyżeczki cynamonu
- -4 jajka
- -50 g cukru trzcinowego
- -60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- -80 g mąki pszennej tortowej
- -20 g mąki ziemniaczanej
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- -50 g posiekanych orzechów włoskich
- Do przełożenia:
- -250 g powideł śliwkowych
- -50 g miodu
- Dodatkowo:
- -400 g masy marcepanowej
- -100 g orzechów włoskich
- Polewa czekoladowa:
- -100 ml śmietanki kremówki 30%
- -100 g czekolady deserowej
- -100 g czekolady mlecznej
- -20 g miękkiego masła
- -30 g miodu
Przygotowanie
Ciasto:
Masło roztapiamy razem z miodem w rondelku. Dodać przyprawę piernikową, kardamon, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie odstawiamy na bok i studzimy.
Wszystkie trzy rodzaje mąki oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąkami. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślano -miodową i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem prostokątnej keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie:
Powidła i miód łączymy w rondelku i podgrzewamy. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 części i smarujemy gorącymi jeszcze powidłami. Smarujemy również wierzch ciasta i wszystkie boki. Odstawiamy do wystudzenia.
Wykonanie:
Masę marcepanową rozwałkowujemy i pokrywamy nią cały wysmarowany powidłami piernik, wyrównując boki. `Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by uzyskać gładką polewę.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Maria
25 lutego 2018 at 12:17Chętnie zrobię taki na święta
Aga
21 listopada 2020 at 10:36Piernik zawsze kojarzę z rodzinnymi świętami u mojej babci. Mam dużą rodzinę, więc zawsze miło wspominam spędzony z nimi czas. Ja nie przepadam za wypiekami, jednak piernik zawsze bardzo mi smakował. Nigdy nie przygotowywałam go na święta, ale skoro już trafiłam na Twój przepis to chętnie wypróbuję. Ciekawe czy moim dzieciom będzie też smakował tak jak mi kiedyś 🙂